Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciężka niedomykalność aortalna a renta

Gość Serdi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam takie pytanie mam ciężką niedomykalność zastawki aortalnej i czekam na operacje wymiany zastawki która odbędzie się w listopadzie , obecnie jestem na zwolnieniu chorobowym ale 180 dni minie w czerwcu czy mogę starać się o rente po tym czasie? Czy zakład pracy mnie zwolni po tym czasie?umowe o pracę mam do listopada.Jak to wygląda? Proszę o wskazówki ludzi którzy to przerabiali.mam 33 lata z góry dziękuję za odpowiedzi.Łukasz

Witam, Troszkę rozbrajasz pytaniem Nie wydaje mi się, żeby lekarz wydał opinie renty na podstawie niedomykającej się zastawki. Ja mam dwie zastawki mechaniczne i wróciłem do pracy po 10 miesiącach operacji. Trochę jest dla dziwne, ze ludzi próbują na siłę być niezdolnymi do pracy. Moja opinia jest taka, że lekarz nie wyda *na 99%:* renty. Ja skracałem świadczenie rechabliitacyjne aby wrócić do pracy. Nie ma co się dobijać, że spotkała nasz tak nazwijmy to przykra sprawa, operacja na otwartym sercu. Ale czas wracać do siebie i do pracy.! Moja rada nie licz na rente.

Zaraz ale po 180 dniach będziesz miał świadczenie rehabilitacyjne nie rente. Rente można otrzymać po roku, Ale tak skracając po 180 dniach plus 2 miesiącach świadczenia rehabilitacyjnego jeśli dobrze pamiętam, pracodawca ma Cie prawo zwolnić bez podawania przyczyny. Nie wiem nie mam pojęcia jak to się odnosi do otrzymywania wynagrodzenia. Czy jeśli Cię zwolni ZUS na świadczeniu wypłąci CI 80 procent od wynagrodzenia czy od miniamlnego świadczenia ... :(

Gość Szczesliwa

Najpierw złóż dokumenty na zasiłek rehabilitacyjny.zus przyznaje na maks 12 miesięcy.moj maz po operacji zastawki dostal na pol roku po tym okresie wrocil do pracy z zawodu jest spawaczem i normalnie pracuje. Ty tez napewno po operacji wrocisz normalnie do pracy

Do pad A za co się pan uttzymywał przez te 10 miesięcy?bo ja tam mogę umrzeć z głodu ale mam dwójkę małych dzieci i żone na macierzyńskim która dostaje 1 tys. zł świadczenia, Wie pan co gdybym mógł to po chętnie bym wrócił do pracy nawet po 12 godzin żeby tylko mnie to nie spotkało

Gość Szczesliwa

Serdi Przed końcem okresu zasilkowego musisz zlozyc dokumenty w zusie. Druki pobierzesz w zusie. Czesc musisz wypelnic sam, czesc twoj lekarz i pracodawca. Komplet skladasz w zusie i czekasz na komisje. Moj maz od razu na pierwszej komisji dostal na pol roku. O kolejny juz sie nie staral bo chcial wrocic do pracy. Po trzech miesiacach pracodawca moze cie zwolnić zgodnie z art. 53 kodeksu pracy. W takim przypadku reszte zasilku rehabilitacyjnego wyplaca juz sam zus na podstawie dokumentow otrzymanych od pracodawcy. Duzo zdrowia ci zycze i napewno będzie wszystko dobrze.moj maz zaraz będzie 3 lata po operacji normalnie pracuje jako spawacz na kontaktach zagranicą. Glowa do gory operacja jest szansa na normalne zycie

Witam Przepraszam, że tak napisałem ja rozumiem sytuacje, ale mam straszliwszą sytuacje mam dwie zastawki. :( Rozumiem obawy tym bardziej jak jest rodzina. Tak tłumacząc sprawę, będzie dobrze! i trzymam kciuki! Ale musisz tak jak koledzy i koleżanki przed opływem 182 dni złozyc dokumenty o świadczenie rechabilitacyjne nawet o 1 miesiac wczęśniej. Przed upływem 365 dni zapewne juz po operajacji o rente, która zapewne przypisza nie dłużej niż rok. Ale też niech Pan pamięta, że pracodawca ma prawo Pana zwolnic podczs przebywania już na świadczeniu rechalitacyjnym. Nie wiem czy nie lepiej np. wrocić na miesiac do pracy i pojść ponownie na l4 i bedzie Panu się l4 liczyło chyba od nowa, gdzie zyska Pan pól roku :)

Ja też dosyć emocjonalnie zareagowałem ale sytucja jest dla mnie ciężka zwłaszcza że obojs z żoną nie mamy żadnej rodziny która mogłaby nam pomóc dodatkowo żona choruje na wzw typu c i czasami już mnie to wszystko przerasta.Po operacji też nie mam zamiaru siedzieć w domu oby tylko jak najszybciej dojść do siebie i zacząć zarabiać.Co do powrotu do pracy teraz to odpada bo musiałbym przejść badania takie mają przepisy nie też nie.Najbardziej wkurza mnie to że operacja dopiero w listopadzie.Bardzo dziękuje wam za odpowiedzi