Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jakie występują objawy przy niedomykalności aortalnej?

Gość Serdi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam ciężką niedomykalność aortalną ,chciałbym się dowiedzieć jakie u Was występowały bądź występują objawy gdyż niestety ale z tego wszystkiego nabawiłem się też nerwicy i chciałbym rozróżnic co jest przez chorobę a co nerwicą.Z góry dziękuje za odpowiedź

Witam. U mnie do operacji nie było żadnych specjalnych objawów, jedynie zmniejszała mi się tolerancja na wysiłek. Jak już byłem zmęczony po 20km jazdy rowerem zamiast 40 wcześniej i zacząłem łapać zadyszkę podczas jazdy pod niewielką górkę, na którą setki razy wjeżdżałem bez zwiększonego tętna to uznałem że czas na operację. Tak samo kopanie ogródka musiałem sobie rozkładać na 3-4 popołudnia, a wczoraj zrobiłem to samo w ciągu 6 godzin.

To nie tak źle ja mam całą masę objawów np kłucie serca , serce raz bije szybciej raz wolniej , kilka razy dziennie takie mocne pojedyńcze uderzenia serca , uderzenia gorąca ,nie mogę zasnąć a jak usne to po godzinie się wybudzam i wydaje mi się że umieram, napady duszności , jak coś robie to robi mi się gorąco i jakby takie kłujące mrówki w plecach i klatce trudno to opisać a ostatnio mam wrażenie że ja to nie ja i od dwóch dni boli mnie głowa w skroniach masakra a operacje mam mieć dopiero w listopadzie

Oto wszystkie wyniki EKG rytm zatokowy miarowy 84/min.Oś serca pośrednia.Cechy przerostu lewej komory.ujemny załamek T w lll i płaskoujemny T w aVF ECHO Aorta w opuszce 36mm, lewy przedsionek 38mm.Lewa komora powiększona - ok.60 mm w rozkurczu i 38 mm w skurczu, PMK 10mm w rozkurczu, 16mm w skurczu, tylna ściana 10 mm w rozkurczu i 17 mm w skurczu.EF 60% .Morfologia płatków zastawki aortalnej trudna do oceny, wydaje się 3 płatkowa ale nie ma pewności co do ciągłości płatków.Niedomykalność aortalna (+++/++++) z turbulentnym przepływem fali zwrotnej układającej się na przednim płatku zastawki mitralnej powodującej jego wypadanie.Fala zajmuje ponad 50%LVOT. W aorcie zstępującej przepływ dwukierunkowy.Mała niedomykalność zastawki dwudzielnej(+) , Kurczliwość prawej komory w normie z TAPSE 22mm . Przepływ płucny prawidłowy z ACT 138ms.Osierdzie wolne.Nie uwidoczniono przecieków wewnątrzsercowych i to tyle