Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wskaźnik protrombiny po wstawieniu zastawki aortalnej

Gość Janek

Rekomendowane odpowiedzi

Izabela a może ktoś kto jest w tym temacie odpisze ,czym grozi obniżony wskaznik,żona 22 dni po wstawieniu zastawki aortalnej ma kłopoty z utrzymaniem wskaznika na poziomie 2,5-3 obecnie przebywa w sanatorium juz było blisko (2,36) a dziś spadło do 1,56 w Klinice zalecili stałe zazywanie Acenocumarolu a 4 mg do dziś podawano jej 2 mg jak szybko można to zmienić aby INR wróciło do 2,5
Witam! Migotanie to jest bardzo szybkoie i nierówne bicie serca.Ja właśnie to przechodziłam po operacji zastawki.Podobno często się to zdarza po tych operacjach.W tej chwili jestem 11 miesięcy po operacji i mam spokój od 10 miesięcy..Cały czas zażywam cordarone.Narazie lekarz mi nie chce odstawić ze względu na powroty.Chociaż ten lek zostawia jakieś ślady po dłuższym zażywaniu.Truno trzeba żyć więc i cierpieć.Pozdrawiam i życzę cierpliwości.
Z Acenocumarolem to tak bywa. Kilka dni trzeba czekać żeby INR powróciło do normy. Trzeba zwrócić uwage na leki jakie sie bierze i na to co sie je. Długo by o tym pisać. Lekarze powinni wiedzieć co zrobić i co zalecić. 22 dni po wymianie tobym polegał wyłacznie na lekarzach a nie na forum. Ja Acenocumarol brałem kilkanaście lat. Z czasem sam nauczyłem sie co mi słuzy na wskażnik ale utrzymać go w ryzach jest trudno. Obecnie jestem na Warfinie i chwalę sobie ten lek. Nieporównywalnie stabilniejszy niż Acenocumarol. Koszt w tym momencie nawet niższy. Poleciłbym tez zastanowienie się nad kupnem aparatu do samodzielnego mierzenia INR Bardzo ułatwia funkcjonowanie.