Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pytanie o niski puls poniżej 60?? u 39 latka

truski25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś mój chłopak mierzył sobie ciśnienie i wyniki są takie: 176/76 Puls 53 o godzinie 13:00, a następnie wieczorem o godz. 20:35 wynik był następujący 120/71 puls 57 i martwi mnie ten puls czy nie jest za niski? dodam że ma on 39 lat, waga około 85 kg a wzrost 182 cm. Kilka razy się zdarzyło będąc na imprezie że od spożywania alkoholu zrobiło mu się gorąco dostał zimnych potów, nie pije codziennie ale czasami zdarzą sie imprezy z kolegami. Dopiero zaczęłam dziś kontrolować jemu ten puls bo zaczynam się martwić. Dodam że nie uprawia sportu . Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi ewentualnie proszę o porady bo ciężko póki co jest jego namówić na wizytę do lekarza bo może nie zdaję sobie sprawy że warto to zbadać?

Przepraszam do tej pory od wczoraj mierzyłam jemu ciśnienie i tętno i wyszło tak, wkradł mi się mały błąd w treści pytania.. 125/76 puls 53 godzina 13:06 120/71 puls 57 godzina 20:34 po pracy nie ciężkiej fizycznie, kilka godzin na nogach dzisiaj t.j 4 marzec 122/79 puls 52 godzina 10:20 tuż po wstaniu 120/77 puls 54 godzina 18:05 po 4 km chodzenia po sklepach , droga do domu autem 1 godzina :) będe wdzieczna za wszelkie odpowiedzi :) bo ja sama z natury jestem osobą która bardzo sie martwi o bliskich :) pozdrawiam

Gość Karolewski Karol

Nie panikuj..... ciśnienie ma książkowe. Tętno jest niskie ale jak widać jest bardzo podobne za każdym razem. Niskie tętno to domena sportowców oni często mają jeszcze niższe. Ja też tętno w spoczynku mam 55-60. A nie ćwiczę i ... no cóż, ważę ponad 100 kg. Choć żaden lekarz na oko nie dawał mi nigdy więcej niż 80kg. Nawet ordynator oddziału urazowego nie chciała wierzyć.... Póki nie ma problemów typu że wstaje i mu się w głowie kręci to bym nie panikował. Ale pamiętaj że zasada jest jedna: nie jesteś pewna to zaciągnij do lekarza....

Ok dziękuję za odpowiedź :) no właśnie można powiedzieć że na tym punkcie ostatnio ja sama jestem przewrażliwiona dlatego że rok po roku ktoś bliski zmarł w mojej rodzinie z nadciśnienia i sama zaczęłam mierzyć swoje ciśnienie i przy okazji partnerowi:) trochę trzeba się nagadać ale cóż może wkrótce uda się namówić na wizytę :) nie wiem czemu niektórzy faceci są tacy uparci :) na razie nic o takich problemach że kręci się w głowie mi nie wiadomo.Zastanawiałam się skąd zawsze u niego po wypiciu alkoholu biorą się te poty na czole jak zazwyczaj się mało poci :) wiadomo im się więcej czyta wypowiedzi jakie to niby jest wymiarowe tętno to bardziej się człowiek sam nakręca. Jedni piszą o tym że od 60 do 100 prawidłowe , inni że poniżej 50 to już coś złego i tak w kółko:) a można wiedzieć ile masz lat? bo wiem że znaczenie też to ma. Pozdrawiam

Gość Marcin UK

Wszystko wyglada dobrze. Ale z drugiej strony wizyta u kardiologa z echem to tez nie jest jakis wielki koszt. Zrobi sobie echo i bedzie mial spokoj na nastepne 20 lat:) Roznie to bywa w zyciu. Mi lekarz zdiagnozowal wade serca dopiero w wieku 20 lat i to juz byl dosc powazny stan i 4 miesiace pozniej mialem zabieg. A z zaawansowana wada serca uprawialem karate i chodzilem na silownie :) Nie ma co zalowac 150 zl na badanie a przynajmniej bedzie mial spokoj jesl chodzi o serce:)

Gość Marcin UK

Tez niechce straszyc ale zycie jest naprawde bardzo bardzo krotkie i warto robic sobie badania. A my tutaj na forum mozemy tylko pisac ale zadnego badanie nie zrobimy. Niski puls to jest na plus ale... naprawde roznie to bywa. Jak mi lekarz zdiagnozowal wade serca tez byl bardzo zaskoczony... bo to byl moj lekarz rodzinny, ktory mnie zawsze badal od urodzenia..

Masz racj Marcin, tak mierząc ten puls wskoczył nawet do 71 z rana o 11 przed pracą, jak i tego samego dnia było wieczorem przed 23 godziną puls 69. Więc widać róznie to jest z pulsem. Dzięki za polecenie jakie badanie wykonać . Mam nadzieje ze uda mi sie jego namówić,ja tez przy okazji sobie zrobię :) pozdrawiam z Polski

Z tego co widzę objawów innych nie ma, bo mówi mi sam że jakby miał to by poszedł do lekarza :) no ale tak jak mówisz warto zrobić echo serca. Ja może bym była też spokojniejsza ale rok temu straciłam naglę mamę, tatę już 18 lat temu i ciągle mi stres towarzyszy a sama dopiero teraz o sobie pomyślałam :) no i nie myślę tylko o sobie jak widać ale tak to jest jak zależy nam na bliskich:D to dzięki za odpowiedzi i miłego dnia:)

Twój mąż ma bradykardię, pytanie tylko czy fizjologiczną (czyli ok, zgodną z jego kondycją) czy patologiczną. Jeśli jest ogólnie wysportowany i sprawny to prawdopodobnie taki puls jest dla niego ok natomiast jeśli dużo siedzi i mało sportu uprawia to może być coś nie tak jak np. u mnie. Mi tętno spada nawet niżej niż Twojemu chłopakowi, nie jest to u mnie prawidłowe ale nie mdleję, nie mam przerw powyżej 2s i lekarze mówią, że może być. Tak czy inaczej USG warto zrobić, żeby wykluczyć przyczynę organiczną bradykardii.

Mierzę już mu ten puls od dłuższego czasu i widzę ze nawet pomiary pulsu ma w granicach , 69, 61, 70, czasami 56 z rana przed pracą . Ogólnie chłopak jest dobrej kondycji nie ma nadwagi, zawsze miał dobrą kondycję.. chyba wszystko jest Ok ale sprawdzę to u specjalisty , Właśnie o to chodzi że on ciągle coś robi nie usiedzi długo w miejscu chyba że w niedzielę:D dzięki Pixel za odpowiedź.

Ty Konik chyba też masz skurcze dodatkowe prawda? i bierzesz jakieś blokery na to z tego co pamiętam. Ci lekarze nas faszerują goownami które i tak nie działają na to co powinno i tylko sobie szkodzimy. Zakładam ,że też miałaś niski puls przed braniem leków więc to pewnie one tak obnizają. U mnie też tak było ,że nie mogłem brać nawet 2 tabletek bo puls poniżej 50 i uczucie totalnego zmulenia jakbym w innym wymiarze funkcjonował. Teraz biorę tylko jedną tablete na pół na cały dzień i puls niski ale jakoś funkcjonuję no ale na arytmię to mi raczej w żaden sposób nie pomaga. Teraz pójde do kardio to zapytam czy jest jakikolwiek sens brania czegoś co mi pewnie tylko szkodzi skoro nie widze różnicy w arytmii.

W dniu 27.10.2017 o 01:34, Gość konik napisał:

Ja bym się cieszyła, gdybym miała taki puls... 50-60 🙂 Wczoraj miałam 34 wieczorem, a średni wynik pomiarów z ostatniego tygodnia to 48/min. Na szczęście bez żadnych negatywnych objawów. Nie uprawiam sportu, więc nie jest to fizjologiczne.

Ja obudziłem sie o 2 w nocy i zmierzylem a tu 35 .. Przerazilem sie ze przy nastepnym zmierzeniu juz bylo 60.. Mam nadcisnienie lekarz przepisal candepres.. Nie wiem co robic.. Czasem mam spoko cisnienie a czasem 140 na 100.. Ale bardziej martwi mnie puls.. Ruszam sie cos tam pomacham hantlami ale nie jestem sportowcem.. 

1 minutę temu, Gość Mateusz napisał:

Ja obudziłem sie o 2 w nocy i zmierzylem a tu 35 .. Przerazilem sie ze przy nastepnym zmierzeniu juz bylo 60.. Mam nadcisnienie lekarz przepisal candepres.. Nie wiem co robic.. Czasem mam spoko cisnienie a czasem 140 na 100.. Ale bardziej martwi mnie puls.. Ruszam sie cos tam pomacham hantlami ale nie jestem sportowcem.. 

Moj mail jakby ktos mial podobnie brabbit.mm@gmail.com i jakies rady.. Mialem holter ekg echo.