Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia i skurcze dodatkowe

Gość MonikaM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem świeżakiem, jeśli chodzi o choroby serca. Moje problemy zaczęły się dwa miesiące temu, w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Podczas oglądania filmu poczułam cztery szarpnięcia w okolicy serca, momentalnie zrobiło mi się duszno i oblał mnie zimny pot. Wszystko ustało dość szybko, ale czułam się po tym jakbym przebiegła kilkanaście km. Poszłam do swojej dr rodzinnej, która po zbadaniu mi ciśnienia (zawsze mam niskie, od 90/50 do 110/70-80) skierowała mnie na EKG. W badaniu wyszedł jeden dodatkowy skurcz nadkomorowy. Kolejne dwa EKG były już w porządku. Dostałam skierowanie do kardiologa - zrobiono mi usg i echo serca, pani dr stwierdziła, że serce zdrowe, więc nie ma się czym martwić, zaleciła więcej odpoczynku, aktywniejszy tryb życia i suplementację preparatem z magnezem, potasem i wapniem. Przez cały styczeń miałam spokój, szarpnięcia i duszności powróciły dwa tygodnie temu, kiedy dopadła mnie grypa. Po wizycie u dr rodzinnej dostałam zalecenie zrobienia Holtera EKG. Badanie oczywiście zrobiłam, wynik: 31 epizodów tachykardii, 4 dodatkowe uderzenia nadkomorowe, 1 dodatkowe uderzenie komorowe. Moja dr rodzinna twierdzi, że to nic takiego, że mnóstwo ludzi żyje mając nawet kilkaset czy kilka tysięcy dodatkowych uderzeń serca dziennie i trzeba się do tego przyzwyczaić. A ja się ciągle martwię tym sercem... Doszło do tego, że jak czuję szarpnięcie albo zaczyna mi się robić duszno, to wpadam w panikę i wtedy zaczynam czuć się jeszcze gorzej. Mam wymagającą pracę, pracuję ok. 60 godzin tygodniowo plus często praca w domu, a te dodatkowe uderzenia, szarpnięcia, przyspieszone i bardzo mocne bicie serca czuję wtedy, kiedy odpoczywam, najczęściej wieczorem. Czy ktoś z Was ma podobne objawy i może podzielić się wskazówkami, jak z tym żyć? Czy da się to leczyć?

Według mnie jest to nerwica z objawami somatycznymi, czyli własnie skurczami serca i dusznościami spowodowanymi nerwami. Jeżeli ekg i echo wyszło ok, możesz jezszcze zrobic próbe wysiłkową i spirometrię oraz rtg klatki, żeby mieć pewność, że to nie płuca ani serce, ale Twoje objawy wskazują mi na nerwice, dlatego pronowałabym udac się do psychiatry, który przepisze leki leczące objawy i wypisze skierowanie do psychologa na psychoterapie, która ma zwalczyc przyczynę. Powodzenia!

Dodatkowe skurcze w normie do chyba kilkuset to norma i nawet zdrowi ludzie je mają, czasami stres, nerwica podobno coś takiego zapodaje, Ty miałaś badania nic tam strasznego nie wyszło, nakręcasz się jesteś przestraszona i to wzmaga lęki i stres zresztą jak piszesz kiedy odpoczywasz wsłuchujesz się w serce zaczynasz je czuć bo skupiasz się na nim. Wyluzuj odpuść i nie przejmuj się, czasami szarpnie, ale jak wyluzujesz będzie tego mniej a nawet jak tak to nie wytrąci cię z uwagi zwykły dodatkowy skurcz.