Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykałność zastawki aortalnej I*II postęp niedomykalności

Gość Alizee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy możliwe jest, że rok temu na badaniu ECHO nic nie wyszło, a po pół roku były jakieś złe badania EKG i pani doktor wysłala mnie na badania ECHO, gdzie okazało się, że mam śladową niedomykalność mitralną i I/II aortalną ? BO właśnie mniejwięcej od września miałem złe samopoczucie, szybko się męczyłem, bóle wieńcowe etc. Czy możliwe jest, że w ciągu roku choroba się tak szybko rozwinęła ? Pozdrawiam

Witaj. U mnie wykryto, że mam zastawkę aortalną dwupłatkową (wada wrodzona) kiedy miałem 26 lat w 2001 roku, a wcześniej od 93r jak zacząłem pracować miałem regularnie robione co 2 lata badania okresowe i EKG nic nie wykazywało. Aż przyszedł 2001 rok i tak złe EKG, że lekarka kazała je powtarzać, bo myślała że się zepsuło. U kardiologa zaraz potem wyszła niedomykalność III stopnia. A u ciebie za pogorszenie wyników może odpowiadać jakaś infekcja, stres, zwiększony wysiłek. U mnie w 2007 roku pogorszyły się wyniki dosyć bo akurat miałem bardzo nerwowy rok. Pozdrawiam

A teraz jaki masz stopień niedomykalności ? Przyjmujesz jakieś leki / przechodziłeś zabieg ? W Twoim przypadku wada się pogłębiała jedynie kiedy miałeś trudniejszy rok (stres, przemęczenie) ? Co Ci powiedział kardiolog, jak byłeś na badaniach ostatnim razem ? Pozdrawiam ;)

Gość Marcin UK

Sladowa niedomykalnosc zastawki? wogole nie przejmuj sie bo to nie ma wiekszego znacznia..:) rob badnia co jakis czas i konsultuj sie z lekarzem.... ja mialem sladowa niedomykalnosc zastawki na 3 zastawkach i co i nic...:) W niczym mi to ogolnie nie przeszkadzalo. Ja bys mial niedomykalnosc 3 stopnia to juz moze co innego ale wogole nieprzemuj sie sladowymi niedomykalnosciami.