Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie zastawki aortalnej a wysiłek fizyczny

Gość ana23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Jak w temacie mam wrodzoną wadę serca ,do kardiologa wybieram się za miesiąc. Zastanawia mnie czy osoby z wadą serca mogą ćwiczyć i jakie ćwiczenia mogą wykonywać?? nie ukrywam chciałabym włączyć jakąś aktywność fizyczną w życie .Lekarz rodzinny odradził jakiekolwiek ćwiczenia przy mojej wadzie serca. Oczywiście bez konsultacji kardiologa nie będę się podejmować żadnych kroków w tym kierunku.

Witaj Ana 23 :) Również mam wrodzoną wadę serca jest to zastawka aortalna ....Ja przy tej wadzie cały czas w szkole miałam zwolnienie z zajęć w-f, myślę że Ty chyba również?Przy zastawce aortalnej najlepiej unikać dużych wysiłków oczywiście zależy to od zwężenia im większe tym szybciej będziesz się meczyla.Ja obecnie mam 26 lat i w lipcu miałam wymianę zastawki.

Witam SMUTNA181 :) tak to prawda przy dużym wysiłku aż mnie zatyka ,kręci się w głowie. Stres działa też negatywnie. :( również miałam zwolnienie od gimnazjum do technikum :) miałam mieć zabieg balonikowania gdy byłam młodsza ,ale byłam wtedy chora i nie było.W późniejszych latach poprawiło się głównie przez spadek wagi . Jak się czujesz po zabiegu??kołatanie serca , duszności ustąpiły?? . Staram się oszczędzać. Chciałam wprowadzić ćwiczenia typu joga bądź callanetics ,ale poczekam na opinie lekarza. Pozdrawiam

Witam Aniu Ja ogóle miałam dobrą tolerance na wysiłek nie meczylam się tak szybko ani nie miałam nigdy zawrotow czy też omdlen.Na operację zdezydowalam się bo chciałam mieć dzieci a lekarz powiedział że mogę nie przeżyć porodu albo pologu bo cała ciąża bardzo obciąży zawstake.Zastawke miałam wymianiana przez cięcie boczne,czuje się już bardzo dobrze :)o opinię najlepiej zapytać lekarza Ale myślę że na jogę można iść :) Serdi myślę że jest to zapisane jaki jest gradient przez zastawke im jest on wyższy tym zastawka jest bardziej zwezona i krew z większym ciśnieniem jest pompowana przez nią.