Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wydłużone qt

Katarzyna35

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Bardzo mi przykro z powodu siostry... Mam nadzieję ze jesteście przede wszystkim pod stałą opieką kardiologa. To on powinien Wam wszystko dokładnie wyjaśnić. Musicie na pewno regularnie przyjmować leki przepisane przez kardiologa!!! Trzeba unikać leków które wydłużają qt (koniecznie wydrukuj sobie liste z internetu)!!! Należy unikać wysiłku (wszelkie sporty niestety)!!! Unikać silnych emocji i nagłych dźwięków, które mogą wystraszyć!!! Są to najważniejsze sprawy o których musicie pamiętać... Zapraszam takze do dołączenia do grupy *Wrodzony Zespół Długiego QT* i obserwowania wątku *Szukam kontaktu z osobami z Wrodzonym Zespołem Długiego QT*... Są tam różne informacje,które mogą być dla Was przydatne ;) Pozdrawiam :)

cześć, przepraszam ze po takim czasie jednak mnie teraz tez dosięgnął taki problem. nie ma u mnie w rodzinie żadnej historii takich chorób, ani ze strony mamy ani ze strony taty. trafiłam do szpitala w tamtym roku w lutym ponieważ nie radziłam sobie ze stresem, cały czas miałam podwyższone tętno. w szpitalu najpierw dostałam hydroksyzyne która kilka razy wzielam po czym po kilku dniach znowu wrocilam do szpitala bo bardzo się stresowałam. zrobili mi bardzo dużo badań echo bardzo dobre, krew tak samo, holter również. jedyne co wyszło to wydłużony odstęp QTc (Qt w normie). temat ucichł wracałam na kontrole do kardiologa i ostatnio po kontrolnym holterze kardiolog przepisała mi Metocard. prawdopodobnie dlatego ze przez tamten ciężki okres w życiu (ptsd) teraz bardzo szybko reaguje na stres i inne negatywne emocje. puls w trakcie stresu potrafi skoczyć mi do 150 tak samo ze złości itd. w holterze tak jak wcześniej QTc z tendencją do wydłużenia (nie jest wydłużone cały czas) i z racji tej tachykardii stresowej i emocjonalnej dostałam właśnie ten metocard. nigdy w życiu nie miałam omdlenia, nigdy nie zemdlałam w rodzinie tez się to nie zdarza dlatego wszyscy byli w szoku jak to wyszło. tak naprawdę podejrzewam ze to przez ta hydroksyzyne. teraz najważniejsze pytanie jak już streściłam historię. powinnam przyjmować ten metocard? czytałam ze betablockery są przepisywane w takich przypadkach jako zabezpieczenie przed arytmiami jednak nie chronią przed przykładowym nzk. boje się przyjmować takiego leku gdyż dla mnie brzmi on ,powaznie’

W dniu 12.01.2017 o 09:54, Aniam napisał(a):

Witaj Bardzo mi przykro z powodu siostry... Mam nadzieję ze jesteście przede wszystkim pod stałą opieką kardiologa. To on powinien Wam wszystko dokładnie wyjaśnić. Musicie na pewno regularnie przyjmować leki przepisane przez kardiologa!!! Trzeba unikać leków które wydłużają qt (koniecznie wydrukuj sobie liste z internetu)!!! Należy unikać wysiłku (wszelkie sporty niestety)!!! Unikać silnych emocji i nagłych dźwięków, które mogą wystraszyć!!! Są to najważniejsze sprawy o których musicie pamiętać... Zapraszam takze do dołączenia do grupy *Wrodzony Zespół Długiego QT* i obserwowania wątku *Szukam kontaktu z osobami z Wrodzonym Zespołem Długiego QT*... Są tam różne informacje,które mogą być dla Was przydatne 😉 Pozdrawiam 🙂

Można link do grupy fb?