Katarzyna35 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Witam.mam 35 lat i mam stwierdzone wydłużone qt. Moj syn ma 15 i też na ten gen.Moja siostra zatrzymała się razy ale została odratowana i ma wszczepiony kardiowerter a druga siostra(23lat)umarła.chciała bym się dowiedzieć coś więcej o tej chorobie.jak żyć żeby sobie nie szkodzić?Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Aniam Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Witaj Bardzo mi przykro z powodu siostry... Mam nadzieję ze jesteście przede wszystkim pod stałą opieką kardiologa. To on powinien Wam wszystko dokładnie wyjaśnić. Musicie na pewno regularnie przyjmować leki przepisane przez kardiologa!!! Trzeba unikać leków które wydłużają qt (koniecznie wydrukuj sobie liste z internetu)!!! Należy unikać wysiłku (wszelkie sporty niestety)!!! Unikać silnych emocji i nagłych dźwięków, które mogą wystraszyć!!! Są to najważniejsze sprawy o których musicie pamiętać... Zapraszam takze do dołączenia do grupy *Wrodzony Zespół Długiego QT* i obserwowania wątku *Szukam kontaktu z osobami z Wrodzonym Zespołem Długiego QT*... Są tam różne informacje,które mogą być dla Was przydatne ;) Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Aniam Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Kasiu :) Nie zwróciłam uwagi że już wczesniej dołączyłaś do grupy...;) Trzymajcie się !!! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Julka Opublikowano 20 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 cześć, przepraszam ze po takim czasie jednak mnie teraz tez dosięgnął taki problem. nie ma u mnie w rodzinie żadnej historii takich chorób, ani ze strony mamy ani ze strony taty. trafiłam do szpitala w tamtym roku w lutym ponieważ nie radziłam sobie ze stresem, cały czas miałam podwyższone tętno. w szpitalu najpierw dostałam hydroksyzyne która kilka razy wzielam po czym po kilku dniach znowu wrocilam do szpitala bo bardzo się stresowałam. zrobili mi bardzo dużo badań echo bardzo dobre, krew tak samo, holter również. jedyne co wyszło to wydłużony odstęp QTc (Qt w normie). temat ucichł wracałam na kontrole do kardiologa i ostatnio po kontrolnym holterze kardiolog przepisała mi Metocard. prawdopodobnie dlatego ze przez tamten ciężki okres w życiu (ptsd) teraz bardzo szybko reaguje na stres i inne negatywne emocje. puls w trakcie stresu potrafi skoczyć mi do 150 tak samo ze złości itd. w holterze tak jak wcześniej QTc z tendencją do wydłużenia (nie jest wydłużone cały czas) i z racji tej tachykardii stresowej i emocjonalnej dostałam właśnie ten metocard. nigdy w życiu nie miałam omdlenia, nigdy nie zemdlałam w rodzinie tez się to nie zdarza dlatego wszyscy byli w szoku jak to wyszło. tak naprawdę podejrzewam ze to przez ta hydroksyzyne. teraz najważniejsze pytanie jak już streściłam historię. powinnam przyjmować ten metocard? czytałam ze betablockery są przepisywane w takich przypadkach jako zabezpieczenie przed arytmiami jednak nie chronią przed przykładowym nzk. boje się przyjmować takiego leku gdyż dla mnie brzmi on ,powaznie’ Cytuj Odnośnik do komentarza
Stanisław Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 W dniu 12.01.2017 o 09:54, Aniam napisał(a): Witaj Bardzo mi przykro z powodu siostry... Mam nadzieję ze jesteście przede wszystkim pod stałą opieką kardiologa. To on powinien Wam wszystko dokładnie wyjaśnić. Musicie na pewno regularnie przyjmować leki przepisane przez kardiologa!!! Trzeba unikać leków które wydłużają qt (koniecznie wydrukuj sobie liste z internetu)!!! Należy unikać wysiłku (wszelkie sporty niestety)!!! Unikać silnych emocji i nagłych dźwięków, które mogą wystraszyć!!! Są to najważniejsze sprawy o których musicie pamiętać... Zapraszam takze do dołączenia do grupy *Wrodzony Zespół Długiego QT* i obserwowania wątku *Szukam kontaktu z osobami z Wrodzonym Zespołem Długiego QT*... Są tam różne informacje,które mogą być dla Was przydatne 😉 Pozdrawiam 🙂 Można link do grupy fb? Cytuj Odnośnik do komentarza
Emilia125 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Witam serdecznie. U mojego 6 letniego syna wykryto zespół wydłużonego QT.Czy mogę prosić o kontakt osoby,które zmagają się z tą chorobą bądź ich dzieci? e.michalak8@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi