Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja tętniaka mózgu

Madzik24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich, chciałam zapytać jak wygląda życie po operacji zaklipsowania tętniaka mózgu? Wysiłek fizyczny, podnoszenie cięższych rzeczy (10-20 kg), ciężka praca na nogach, stres? Czy tego rodzaju zabezpieczenie pozwala na 100% powrót do normalnego życia, wysiłku czy raczej skłania ku temu, aby prowadzić oszczędny tryb życia? Czy ktoś mógłby nam coś podpowiedzieć? O co zapytać Lekarza na wizycie kontrolnej?

No właśnie o to wszystko zapytac lekarza,najlepiej pytania zapisać sobie,by nic nie umknęło.Napisze ci jak po operacji miał mój krewny.Operacja miała miejsce w Bytomiu w 1985 roku i zyje do dziś.Ma 73 l. Przez okres pół roku po operacji ,,słyszał** szum w głowie.lekarz mu wtedy objaśnił,ze to od tego,że krew płynie inna drogą,bo kawałek naczynia zostało uciete i podłączone w innym miejscu.Potem to minęło.Dzis czuje sie dobrze.Wtedy dostał rente i do emerytury był na rencie .Ale pracował ileś lat wykonujac lekką pracę fizyczną na niecałym etacie.Nie wiem jak to dziś wyglada, bo dziś zus cudownie uzdrawia chorych.

Dziękuje ślicznie za odpowiedź, właśnie chcemy się przygotować jak najlepiej do wizyty, moja Mama przeszła tą operację w sierpniu, czekamy na kontrolny tomograf. Zastanawiamy się właśnie jak to będzie, próbujemy sobie poukładać te pytania, żeby nic nie umknęło, jeden tętniak został zaklipsowany a drugi mniejszy, który zaczął się robić, został zabezpieczony w jakiś inny sposób. Moja Mama ma właśnie ciężką pracę, gdzie trzeba dźwignąć, na razie panie Doktor powiedziała, że nie wskazane jest żeby więcej jak 5 kg max podnosić, wydaje mi się że przy wysiłku rośnie też ciśnie i to nie jest za bardzo wskazane, tylko właśnie ciekawe jak na to by spojrzał zus.