Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia, boli serca, zawroty głowy

Gość Zuza21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 21 lat i prawidłowa wagę ciała 52 kg. od jakiegoś czasu zmagam sie z problemem nocnych ataków tachykardii. Nie wystartują one zawsze.. mam na myśli, ze jak tylko przyjechałam do rodziców na weekend to serce biło jakby mniej.. ALE ZAWSZE W NOCY.. wiec myślałam ze to nerwowe. Duzo osób w tym lekarzy mówiło mi juz ze jestem nadwrażliwa. Natomiast zaczęłam odczuwać bóle za mostkiem, od czasu do czasu uczucie kłucia a to po lewej stronie klatki piersiowej - z boku od strony ręki, a to za mostkiem lekko po lewej stronie, albo pod obojczykiem. Nie jest to ból jednostajny tylko bardziej takie ataki kłucia. W dodatku przy sprawdzaniu pulsu w tętnicy szyjnej czuje jakby serce biło biło nagle opuszczało jeden skurcz i biło dalej. Często mam tez bóle głowy i zawroty.. ale to tez moga byc ze strony nerwow. Jak sie denerwuje cała sie trzęsę, jakbym miała epilepsje. Rok temu miałam wykonywane badania holterem, USG serca, EKG i echo serca.. wyszło ze mam śladowa wiotkosc płatka zastawki i niedomykalność zastawki. Ale wtedy nie miałam żadnych problemów ze strony serca. Wtedy lekarz powiedziała mi ze nie ma sie czym martwić bo taka dolegliwość ma wiele ludzi i tego sie nie leczy. Boje sie ze teraz dzieje sie cos najprawde złego ze mna. Ze wada albo jakas choroba serca mnie dopadła. Biore magnez, żelazo domięśniowo gdyż mam spory niedobór tego pierwiastka, pijam melisę a na serce co rano biore bibloc. W czasie takiego ataku paniki mam oczywiście uczucie jakbym miała za chwile umrzeć, zdecydowanie gorzej sie czuje w miejscach takich jak centra handlowe i markety. I jak zostaje sama w domu. Nie pije kawy, alkoholu, ani nie pale papierosów. Jestem osoba średnio aktywna fizycznie, staram sie nie siedzieć całymi dniami w fotelu. Jesli chodzi o ciśnienie to zazwyczaj mam dobre 117/80 albo minimalnie wiecej.. Brałam kiedys leki na uspokojenie Doxepin Teva jedna tabletkę wieczorem, ale niewiele pomagała (choć podobno brałam za krótko) i odstawiłam. Mniej wiecej od tej pory jest jeszcze gorzej. Boje sie ze umre. Pomocy

Byłam dzis u kardiologa, znow nic szczególego nie znalazł.. zalecił magnez b6 i żelazo oczywiście. Zmienił mi rownież lek z bibloc na concor.. podobno jest lepszy. W niedziele mam miec założonego holtera ponownie bo lekarz chce sprawdzic czy w monetach ataku tachykardi nie dzieje sie z sercem cos złego. Kazała mi rownież zrobić badania kał na krew utajona.