Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno - dlaczego jest dobre?

Gabs2702

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od dłuższego czasu mam problemy z pulsem, w skrócie -> ok. 100-110 uderzeń na minutę w spoczynku to u mnie norma, ale dziś się naprawdę zmartwiłam. Brałam kąpiel w wannie, w ciepłej wodzie, ale nie był to wrzątek oczywiście. Czułam, że ciężko mi się oddycha a puls jest wysokie, więc postanowiłam spokojnie wyjść i zmierzyć ciśnienie oraz puls. Ciśnieniomierz wskazał ciśnienie 115/79 ( na ogół mam prawidłowe ciśnienie, nie mam z tym problemu), ale puls wynosił 166. I tu moje zaskoczenie.... dlaczego ciśnieniomierz pokazał mi, że mój wynik jest dobry? Wydawało mi się, że przy takim pulsie niemożliwe jest ażeby był to wynik dobry. Dodam tylko że mam 18 lat i ważę 48 kg i co jakiś czas ćwiczę fizycznie. Za wszystkie odpowiedzi dziękuję !

Zaburzenia tętna, inaczej arytmia, oznaczają zaburzenie rytmu serca, czyli jego cyklicznej pracy. Rytm serca wywołują impulsy elektryczne wysyłane przez naturalny rozrusznik, jakim jest węzeł zatokowy położony w prawym przedsionku. Jeśli impulsy wytwarzane są przez inne struktury układu bodźcoprzewodzącego, dochodzi do zaburzenia pulsu serca. Może ono bić zbyt szybko (tachykardia), zbyt wolno (bradykardia) albo nieregularnie. Zaburzenie tętna – przyczyny Zaburzenia tętna mogą być fizjologiczną reakcją organizmu na wysiłek fizyczny lub emocje. Mogą być także wynikiem przemęczenia lub stosowania niewłaściwej diety, zwłaszcza tej bogatej w kawę i alkohol. Innymi przyczynami nieprawidłowego pulsu serca są: choroby serca i układu krążenia (m.in.: miażdżyca,nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, zapalenie mięśnia sercowego, kardiomiopatia, wady sercaniedobór potasu, magnezu i wapniahiperkaliemia (nadmierne stężenie potasu we krwi)hipernatremia (nadmierne stężenie sodu we krwi)wagotonia (nadmierna aktywność nerwu błędnego);nadczynność tarczycymenopauza; Zaburzenia tętna mogą pojawić się także po przedawkowaniu niektórych leków (m.in. beta-adrenolityków, glikozydów nasercowych). Zaburzenie tętna – objawy Tachykardia (częstoskurcz) to to stan, w którym serce przyspiesza do ponad 100 uderzeń na minutę, co objawia się: uczuciem kołatania serca;przerwami w jego pracy;trzepotaniem serca;dusznością;osłabieniem; Koniecznie udaj się do kardiologa

Oczywiście, zapomniałam o wzroście. 158 cm (niestety). Jestem pod stałą opieką kardiologiczną, z racji tego że mam niedomykalność zastawki mitralnej, lecz prócz tego, mój kardiolog twierdzi że nic mi nie jest. Nawet gdy skarżę się na silne bóle w klatce piersiowej, przez które nie jestem w stanie się poruszyć, to twierdzi on że nie ma mnie co boleć.