Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość madziakhg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od paru lat lecze sie na niedoczynnosc tarczycy, poczytalam pare objawow w internecie i wyczytalam ze moge miec raka tarczycy albo krtani poniewaz towarzysza mi dusznosci i ucisk w gardle. Potem gdy poszlam do szkoly mialam dziwne uczucie goraca w glowie, myslalam, ze mam wylew albo zawal. Po tym strasznie rozbolala mnie glowa, towarzyszy mi bol codziennie, bol uciskajacy, tepy, klujacy w roznych stronach glowy( przewaznie tylniej) w mowilam sobie ze to rak mozgu. Boje sie strasznie, poniewaz bol czasami jest nie do wytrzymania. I strasznie *piecze* mnie w glowie. Do tego tez bol miesni i kosci, codziennie cos nowego. Mroki przed oczami i lekkie zawroty. Co to moze byc?

Witam MadzikHG Z tymi objawami to do lekarza , mam nadzieje źe yarczyce leczysz u endokrynologa , objawy wskazują na skutki uboczne leków , koniecznie udaj się do endokrynologa , lecząc niedoczynność tarczycy z czasem od leków następuje nadczynność tarczycy , więc trzeba zmienić leki , koniecznie niech zbada Ciebie endokrynolog zajmujący się leczeniem tarczycy , lekarz todzinny nie ma takiej wiedzy o tarczycy jak endokrynolog ze specjalizacją leczenia tarczycy ,

Biorąc leki na tarczycę TRZEBA!!!! koniecznie co dwa-trzy miesiące badac krew jaki jest poziom TSH,ft4,ft3---.Gdy poziom hormonów się wyrówna, będzie lepij.trzeba być pod stałą kontrolą,a nie raz na rok.Później badać raz na pół roku,.Może dawka jest niewłaściwa?mOże zapominasz czasem połknąć tabletkę? ZRobić badanie krwi i z wynikiem natychmiast do lekarza! Najlepiej założyć sobie specjalny zeszyt,w którym narysować tabelkę.W tabelce wpisać jaki lek, jaka dobowa dawka, wpisywać datę kiedy dawka się zmienia,wpisywać daty i wyniki wszystkich badań krwi na bieżąco.Wtedy nawet gdy zmienisz lekarza, masz wszystko jak na dłoni. Bo to jest leczenie długotrwałe.I samemu trzeba pilnowac tego.Nie lekceważyć.

Warto tez UGG tarczycy zrobić i będzie wszystko jasne: krew i USG pomoga lekarzowi właściwie ocenić sytuację. I nie panikuj, bo sprawa jest do uregulowania.Poza tym każde inne leki jakie kiedykolwiek brać będziesz musisz dobrze poznać.Tzn. dokładnie ulotki czytać czy nie ma przeciwskazań oprzy chorobie tarczycy.Albo czy jej nie wywołują.Moja kolezanka i jej mama oraz ciocia sa okularnikami.Chodzą więc do okulisty i brały krople do oczy Vitreolent.Wskutek tego maja zapalenie tarczycy i musza brak leki na tarczycę non stop.