Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Na jak długo starczy zastawka biologiczna??

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się. Operował mnie dr Sarnowski a prowadzącą była dr Ania. Ale po operacji była tylko jedna kontrola i kazali zapisać się do poradni u siebie. Ale w mniejszych miastach, choć pewnie nie jest to regułą, mają słabszy sprzęt. Dlatego znowu zapisałam się do Anina. Tyle, że kontrole mam na Niemodlińskiej. 

Witam! Mam 47 lat i czeka mnie wymiana zastawki aortalnej. Ciągle nie mogę się zdecydować, którą wybrać, biologiczną czy sztuczną. Tu plusy i tu minusy. Najbardziej przy sztucznej boję się jakiegoś zdarzenia, wypadku, upadku, a co za tym idzie krwotoku wewnętrznego. A poza tym obawy czy zawsze będzie dostęp do leków przeciwzakrzepowych(konflikty zbrojne i.t.p.). Pracuję fizycznie, mam dom i ogród, przy którym mnóstwo okazji do skaleczenia. Z drugiej strony, każdy zabieg wymiany zastawki to duże ryzyko. I tu wyraźna przewaga sztucznej zastawki. Raz i spokój. Może ktoś uspokoi moje obawy co do sztucznej zastawki? 

Zakłopotany, upraszczając zastawka mechaniczna przy odrobinie szczęścia powinna wystarczyć do końca życia oczywiście kosztem przyjmowania leków. Leki możesz kupić na rok do przodu i sam mierzyć INR w domu. Leczenie przeciwkrzepliwe jest łatwiejsze dla zastawki aortalnej niż mitralnej. W przypadku zastawki biologicznej reoperacja jest pewna. Jeśli będzie dane pożyć do prawdopodobnie za 10-15 latach. Teraz ważna sprawa jak będzie wyglądać druga operacja, jakie mam rokowania w przypadku pierwszej operacji, a jakie w przypadku drugiej ? 

Jak dużym obciążeniem psychicznym dla Ciebie będzie myślenie o pozostaniu w leczeniu przeciwkrzepliwym, możliwych komplikacjach, a jakie o konieczności kolejnej operacji ?

Jeżeli anatomiczne możliwe jest implementacja stosunkowo dużej zastawki to być może kolejna operacja byłaby bez otwierania klatki przezcewnikowa (TAVR) ?  Nowe zastawki biologiczne teoretycznie umożliwiają ich późniejsza wymianę przecewnikowo - bez cięcia klaty ale czy też będzie najlepsze rozwiązanie, czy się zakwalifikuje ? Musisz o tym wszystkim porozmawiać z kardiochirurgiem lub kardiologiem.

Witam! 

Mam ukończone 47 lat. Jestem ponad 4 miesiące po wymianie zastawki aortalnej. Ja zdecydowałem się na biologiczną zastawkę ze względu na rodzaj wykonywanej fizycznej pracy. Jestem mega zadowolony! Różnica między przed operacją, a po kolosalna! Na plus oczywiście. Zakwalifikowany zostałem w Górnośląskim Centrum Medycznym w Katowicach i polecam tę placówkę. Dodatkowo udało się wykonać zabieg metodą małoinwazyjną i w przyszłości myślę jeśli trzeba będzie ponownie wymienić, to będzie to TAVI. Zastawka, którą mam firmy Edwards, jest ponoć trwała nawet w szczególnych warunkach nawet na 40 lat. Takie informacje znalazłem na jednej stronie internetowej. Cieszyłbym się jakby 30 wytrzymała. Jak ktoś zmartwiony zabiegiem potrzebuje więcej informacji, chętnie odpowiem, w miarę możliwości k.kow8@interia.plinspiris-valve.png.622510c5a492bbc1d085a13f1c56f5de.png