Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Co to jest? Ćwiczenia i orgazm

Gość Monkey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem młody, szczupły, 22 lata, dosyć wysportowany. Borykam się z dziwaczznym problemem pieczenia serca. Otóż, gdy czasem ćwiczę trening cardio, np. dziś na orbiutku, puls dochodzi do 130, po kilku przebięgnetych kilometrach (7 minut ćwiczeń) poczułem mocne uderzenie w sercu, a potem pieczenie. Objaw jak przy zawale. Gdyby to było pierwszy raz pewnie zacząłbym panikować. Usiadłem na pobliskiej maszynie, odpocząłem i po kilku minutach było już okej, jednak zdecydowałem się przerwać trening, którego w sumie nawet nie zacząłem. Problem powtarza się rzadko, ale mimo wszystko występuje. Częściej ten problem napotykam przy orgaźmie. Wtedy pieczenie jest troszkę dłuższe, ale dużo mniej bolesne. Miałem robione wszystkie możliwe badania, miałem robione także badania serca: EKG, Holtera, USG serca. Na dniach będę miał ponownie zakładanego Holtera, jednak nie sądzę, że wykaże jakąś patologię. Stąd moje pytanie i zakłopotanie: Co robić? Co to może być?

To może być związane z , Układem współczulnym z częśći autonomicznego układu nerwowego - pień współczulny -sploty układu autonomicznego splot sercowy , dotyczy serca splot podbrzuszny dolny , dotyczy ejakulacji . Krótko na chłopski rozum to wszystko może być związane z układem nerwowym , jeżeli badania na serce nic nie wykazują to badać się w tym kierunku . układ zbudowany z tkanki nerwowej oraz tkanki glejowej, integrujący działalność organizmu, rejestrujący bodźce, przetwarzający zawartą w nich informację oraz sterujący czynnościami organizmu: ruchem mięśni oraz wydzielaniem hormonów. Czynności obwodowego układu nerwowego można umownie podzielić na dwie kategorie: Układ nerwowy somatyczny (łac. soma — ciało) nastawiony na łączność ze światem zewnętrznym, odbiera z niego różnorodne informacje za pośrednictwem narządów zmysłów oraz zarządza aparatem ruchowym, umożliwiając poruszanie się w przestrzeni i reagowanie w sposób celowy na bodźce zewnętrzne. Układ nerwowy autonomiczny lub wegetatywny (łac. autos — samo- i nomos — prawo, a więc *samorządzący się*) - jego rolą jest sprawowanie kontroli nad przemianą materii oraz prawidłowym działaniem narządów wewnętrznych.

Dziękuje kochana za wspaniałą odpowiedź. Szczerze powiedziawszy też tak przypuszczałem, że to na tle nerwowym. Jednak, czy grozi temu coś poważnego, mam na myśli, czy te ruchy związane z układem nerwowym mogą wywołać coś na prawdę poważnego? I co jest dobrego na zmniejszenie tych objawów?