Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja - skutki długoterminowe

Gość rysic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam arytmię - na holterze wychodzi mi 30-35tys dodatkowych pobudzeń. Zostałem zapisany na badanie EPS/Ablację. Chciałbym zapytać osoby, które miały ten zabieg o długoterminowe opinie po ablacji. Bytam bo im bliżej jestem zabiegu, tym coraz więcej słyszę opini, że jeśli arytmia nie zagraża życiu (a tak mówią mi kardiolodzy) to może lepiej nie robić zabiegu, bo same blizny po ablacji mogą wywoływać arytmię (to jest info od kariologa a nie z Internetu). Mój kardiolog początkowo sugerował abym nie robił zabiegu, ale w drugim holterze doszukał się *cech przemijającej preekscytacji komów* i uznał, że warto zrobić przynajmniej badanie EPS. Co jest też ciekawe, to to, że na ostatnim (trzecim) hlterze wyszło mi 5000 dodatkowych pobudzeń i tym bardziej zastanawiam się, czy nie powinno się tego dłużej poobserwować. Poproszę zatem o opinie osób, które przeszły ablację zakończoną powodzeniem, czy pogorszyła się Wam wydolność serca, macie dodatkowe skutki uboczne i co najważniejsze, czy nie pojawiły się Wam kolejne arytmie spowodowane bliznami po ablacji?

Gość dr lilia112521

Jak już pisałam wcześniej ablacja jak każdy zabieg chirurgiczny niesie pewne ryzyko powikłań podczas jak i po zabiegu . Z tym że jest ono bardzo niskie wynosi poniżej 1% nie należy do końca się tym zamartwiać. 35 tyś pobudzeń dodatkowych to bardzo duża ilość. Pytanie czy wiązą się one w jakies salvy , pary czy są pojedyncze. Następne pytanie czy je odczuwasz, czy masz zasłabnięcia, utraty przytomności lub inne objawy. Jest bardzo dużo leków na chwilę obecną które można stosować przy arytmii i powinny pomagać czy bierzesz jakieś? przy tak dużej ilości pobudzeń dobrym lekiem antyarytmicznym a zarazem ostatniego rzutu jest amiodaron. Z pólki leków można stosować jeszcze polfenon, sotalol, bisoprolol, metorpolol i wiele innych... jeżeli leki pomagąją CI na chwilę obecną , ilość skurczy maleje warto porozmawiać o przelożeniu zabiegu z kardiologiem prowadzącym. Pytanie Twoje brzmi czy po zabiegu mogą wystąpić komplikacje lub inne arytmie? Możliwość taka istnieje zawsze ale pamiętaj że przy tak dużej ilości pobudzeń jakie masz zabieg ablacji jest jedyną i najskuteczniejszą metodą na całkowite wyleczenie i szansa na nie jest bardzo duża ponieważ zapewne podczas badania powinny wystąpić u Ciebie te zaburzenia co stwarza jeszcze większą szansę na całkowite pozbycie się ich. Każdy przypadek jest inny i nie warto sugerować się opiniami forumowiczów. Zalecam na spokojnie wizytę o dobrego elektrokardiologa który tylko i wyłacznie specjalizuje się w zaburzeniach rytmu. Pozdrawiam.

W żaden sposób mi nie przeszkadzają, nie wiedziałem o nich i nawet brałem udział w jakichś półmaratonach. Wykryte na okresowym badaniu. Teraz jak o nich wiem to wyczuwam i rozpoznaję kołatania, ale nie przeszkadza mi to. Postaram się załączyć moje holtery.

Gość dr lilia112521

Jeśli ich nie odczuwasz, nie przeszkadzają Ci w funkcjonowaniu, nie miewasz zasłabnięc podczas wysiłku , na holterze nie ma odchyleń w ich morfologii możesz sukcesywnie przekładać terminy ablacji. Uważam jednak że powineneś zażywać beta blokery by zmniejszyć ich ilość dobową. Na ablacje zawsze jest pora. Pozdrawiam .

Aha, brałem betalock i nie pomagał, lekarz kazał odstawić. Z tego co się dowiedziałem, leki na arytmię same mogą ją wywoływać (info od kilku lekarzy). Jeśli ktoś chciałby zerknąć na holtery EKG: https://www.dropbox.com/s/0k0k6af2xstx319/holterEkgCzerwiec.pdf?dl=0 https://www.dropbox.com/s/yinkcuyfw3z7inp/Rosi%C5%84skiKamil_HolterBezBetalc%281%29.pdf?dl=0 https://www.dropbox.com/s/j0uj76b6zvjdave/Rosi%C5%84skiKamil_HolterZBetaloc%281%29.pdf?dl=0

To jeszcze tylko przypomnę moje główne pytanie :-) Ktoś po ablacji i ma jakieś długotrwałe (kilka lat) wnioski? Np. Po ablacji było OK, jest nadal super. Niestety zazwyczaj w internecie widzę pełno opini, że po ablacji przez chwilę było OK, teraz znowu wraca i to mnie najbardziej martwi, że to taka tylko chwilowa, doraźna akcja i potem trzeba będzie to powtarzać, znowu ryzykować itd.

Gość dr lilia112521

Omów swój problem z lekarzem który kwalifikował Cię do ablacji. Twoje pobudzenia wydają się być łatwe do ablowania ponieważ wychodzą z jednego ogniska. Do myslenia daje fakt że wystąpił u Ciebie częstoskurcz komorowy który stwarza ryzyko migotania komór i zgonu. Betaloc jest lekiem łagodnym nie powinien stwarzać ryzyka wystapienia innych arytmii w dawce do 50 mg na dobę. Pozdrawiam.

No z takim stwierdzeniem to spotkałem się pierwszy raz. Dlaczego stan się będzie pogarszał? Od artymii może pogorszyć się wydolność serca - warto robić USG co pół roku, ale arytmia może też się wycofać. Warto zrobić kilka rzeczy: - wyleczyć wszelkie ubytki i zrobić zdjęcie panoramiczne, czy nie ma jakiegoś zapalenia - zrobić wymazy z nosa i gardła oraz na chlamydię i wszystko wyleczyć - zrobić gastroskopię (nie pamiętam dokładnie, ale jakiś tam rozwór żołądka czy coś może wywoływać arytmię) - zrobić wyniki na potas i ogólnie co tam wyjdzie z krwi - zbadać tarczycę