Gość Student ratownictwa Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Witam. Mam pytanie czy ktoś by mi mógł wytlumaczyć jak korzysta sie z linijki kardiologicznej ponieważ opis do niej jest po niemiecku. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Xn1 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zalezy co chcesz wiedziec. Jezeli interesuje Cie tetno to mozna wykonac jego obliczenie bez linijki kardiologicznej. Podobnie pomiar PQ i QT. Linijka służy tylko przyspieszeniu pewnych czynności lekarza, które muszą być wykonane w szybkim tempie (np. stan zagrożenia zdrowia lub życia). Ogolna zasada: 1 maly kwadrat to 40ms (milisekund), 1 duzy kwadrat to 200ms przy standardowej rejestracji 25mm/s. Dla 50mm/s te wartosci sa 2-krotnie mniejsze. Pionowo 1 mm to potencjał 0.1mV. Aby dobrze rozpoznac bloki serca, potrzebna jest wiedza jak mierzyc odcinki, trzeba wiedzieć co to są załamki, kiedy są patologiczne i co to jest zespół QRS, odcinek ST i punkt J, co to są standardowe odprowadzenia I, II, III, aVL, aVF, aVR, V1-V6. Najłatwiej rozpoznać jest dodatkowe pobudzenia komorowe (szerokie i *dziwne* na wykresie EKG) - choć rzadko mogą to być nadkomorowe aberrowane. Trzeba umiec tez odrozniac artefakty od zapisu faktycznego, znac wzorce dla poszczegolnych arytmii. Napisz kim jestes (przecietnym czlowiekiem, studentem medycyny, lekarzem?) i co chcesz wiedziec/zmierzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Świteź Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Jestem człowiekiem nieprzeciętnym, chcę wiedzieć jak korzystać z linijki kardiologicznej. Nie chodzi o wykład na temat ekg, ani tym bardziej o stwierdzanie oczywistości. Chodzi o proste wyjaśnienie punkt po punkcie do czego służą i jak przykładać i odczytywać poszczególne skale zawarte w tym przyrządzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi