Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 19 lat. Trzy tygodnie temu z achorowalam. Miałam kaszel. Z czasem zaczęły się postępujące duszności, ucisk w klatce. Ucisk minął po lekach na alergie jednak na resztę objawów nie pomagają. Czuję dziwne uczucie w płucach zwłaszcza po prawej stronie. Miałam robione przeswietlenie, ekg, badania na tarczyce-wszystko dobrze. Czekam jeszcze na spirometria i tomograf. Najgorzej jest rano i jak leżę na boku. Dodam że kiedyś leczylam się na nerwice lekowa i miałam duszności aczkolwiek teraz jest to zupełnie inne uczucie. Teraz też biorę antydepresantt i leki na lek. Dodatkowo mam zawroty głowy I baaardzo szybko się mecze. Wystarczy ze przejdę do drugiego pokoju a sapie jak bym biegała. Od tygodnia w ogóle praktycznie nie wstaje z łóżka. Co to może być? Czy to pochp? Może nadciśnienie płucne? Albo bolerioza? Kiedyś miałam podejrzenie boleriozy. Proszę o pomoc. Nie chce mi się żyć.

Gość dziewczynaztymsamymproblemem

Twoje objawy istotnie wiążą się z alergią. Moim zdaniem ten *ucisk* który opisujesz może być spowodowany refluksem, który z kolei spowodowała długotrwała nietolerancja pokarmowa lub alergia o której nie wiedziałeś. Ja cierpię na tą samą przypadłość. Jestem w trakcie diagnostyki pod kontem alergii - wziewnej i pokarmowej ponieważ też mam duszności, ucisk w klatce, ból przy przełykaniu, wysypkę na twarzy (przypominającą trądzik - znak że stan zapalny w śluzówce przewodu pokarmowego trwa w najlepsze), *gule w gardle na wysokości krtani* po zjedzeniu niektórych pokarmów. Niestety po zjedzeniu innych objawy pojawiają się po kilku godzinach lub dniach. Koszmar który utrudnia mi życie. Jeżeli twoje objawy pojawiają się rano to refluks jest bardzo prawdopodobny. Spróbuj przez kilka dni spać w pozycji półsiedzącej z uniesioną klatką piersiową - możesz np. podłożyć twardą poduszkę lub deskę tak by podnieść nieco przednia część tułowia. Na początku spanie w tej pozycji jest niewygodne ale z czasem się przyzwyczajasz. Do tego trzymaj przy łóżku wodę mineralną w małej butelce by nawilżyć śluzówkę po wstaniu z łóżka (wodę możesz pić letnia, przegotowaną ale nie zimną i nie bardzo gorącą). Na miesiąc zrezygnuj z kawy, herbaty, ostrych przypraw, słodyczy, cytrusów, mięty, napojów gazowanych, fast-foodów, przetworzonego jedzenia takiego jak chipsy i inne gotowe pokarmy, alkoholu, wszystkiego co ma w sobie konserwanty na rzecz dań gotowanych, zup, pieczonych i rozdrobnionych owoców bez skórki i warzyw (surowe mogą nasilać objawy). Uważaj na soki, pomidory, selera, czekoladę, mleko - u mnie nasilały objawy.Nigdy nie spożywaj posiłków na leżąco i staraj się gryźć dokładnie każdy kęs.Powodzenia