Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne objawy mimo leczenie

Gość Panikarz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Panikarz

Witam Wszystkich. W tamte wakacje przy dużych gorączkach pracowałem (pracuję do chwili obecnej ) na dworze i pewnego dnia poczułem się słabo , bardzo słabo. Oblał mnie pot czułem w środku jak cały się trzęsę . Następnego dnia poszedłem do przychodni . Pani doktor powiedziała że mam schudnąć to będę zdrowy i na tym się skończyło. Lecz następny atak wywołał dodatkowo panikę . Zmieniłem lekarza. Lekarz stwierdził nadciśnienie i przepisał leki nebilet rano pół tabletki i zofenil 30 wieczorem całą. Do niedawna wszystko było w porządku. Rzuciłem palenie ( po pierwszym ataku ) zmieniłem trochę dietę ( ale nie próbowałem się odchudzać ). Lecz od kilkunastu dni odczuwam dyskomfort w obrębie klatki piersiowej i szyi . Oraz czuję jak serce bije kilka razy pod rząd co prowadzi do lekkiej paniki. Niekiedy kręci mi się w głowie i czuję się dość specyficznie ( lekko otępiały ) Robi mi się gorąco i odczuwam ucisk w okolicach szyi. Ciśnienie mam max 140/80 puls max 70-80 A niekiedy mam ciśnienie książkowe a puls 40-45 . Nie biorę innych leków . Jestem alergikiem (orzeszki ziemne , mąka pszenna , kurz) Jutro idę do przychodzi bo już się boję o swoje zdrowie lecz jeśli kotos miłą podobnie i orientuje się co to może być to bardzo bym prosił o odpowiedź ponieważ strasznie się boję i kiedy tylko serce daje jakieś oznaki swojej obecności panikuję .

Przede wszystkim mierz ciśnienie i zapisuj,a zapiski pokazuj lekarzowi.Ciekwi mnie ile miałeś tego nadciśnienia,że lekarz lek przepisał. To,że kazał schudnąć, to akurat miał rację, bo schudnięcie o 7-8% wagi wyjściowej może ustabilizować ciśnienie. Poza tym regularne ćwiczenia tez ciśnienieobniżają,np. pływanie,jazda rowerem czy odpowiednia gimnastyka.Bieganie odradzam, bo zbyt obciąża stawy biodrowe i kolana, co przy nadwadze nie jest bez znaczenia.

Gość panikarz

Nie miałem jakiegoś przesadnie wysokiego ciśnienia tak jak pisałem w pierwszym poście 145/85 to max jakie zaobserwowałem. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego niby od nadwagi objawy wystąpiły tak nagle ? A nie rozwijały się latami powoli ?

Wiem ,że lekarze daja tabletki na nadci snienie przy lekko podwyższonym ciśnmeniu, podczas gdy mozna to obniżyć ziołami.Np. w aptece jest płyn doustny z jemioły, który obniża ciśnienie co najmniej o 10. Może warto spróbować? Jest też mieszanka 9 ziół w książce Cz. Klimuszki pt.;;WRócmy do ziół leczniczych** ,która obniża cisnienie. Jednak radziłabym ci naprawdę schudnąć, być może to rozwiąże twe problemy. Moja teściowa miała ciśnienie 180 na 100 ,w porywach do 200.Jak schudła ponad 20 kilo, to tabletki stały się zbędne.Warto schudnąć dla zdrowia i utrzymywać prawidłową wagę.Inaczej im będziesz starszy ,tym z ciśnieniem gorzej.No i cukrzyca może się przyplątać.... Warto też pomyśleć o tym czego nie jeśc i nie pić.Otóż na pewno nie pić kolorowych napojów gazowanych i tych napojów w puszkach,tylko wodę mineralbnną niegazowaną,najwyżej z sokiem z cytryny.Albo do pracy brać kompot z jabłek niesłodzony ,ale wrzucić kilka goździków i ciut cynamonu.Napoje kolorowee to sama chemia i są wysoko słodzone, to wpływa nie tylko na nadwagę, ale i inne kłopoty zdrowotne.POza tym żanych czipsów, kebabów, pizzy itp.Gratuluję rzucenia palenia.To już DOBRY pierwszy krok!Oby tak dalej.Pozdr.

Gość Panikarz

Wiem że musze trochę zrzucić lecz moje pytanie brzmi czy ktoś miewał podobne objawy i czy to aby serce czy inny narząd może dawać takie objawy ? A moja waga jest według BMI niewiele przekroczona czyli lekka nadwaga o ok 4 kg więc myślę że aż takiego wpływu nie ma na moje serce ( ale mogę się mylić ) . Z tymi ziołami to słyszałem ale to trzeba brać systematycznie i jest z tym zachodu a tabletkę wezme i koniec . Napojów słodkich nie piję , od roku słonych potraw też unikam . Tylko jestem fanem mięs pod każdą postacią stąd lekka nadwaga .

Witaj panikarzu jeśli mogę jakos pomoc to tylko tyle abys posluchal magdag... nerwy nieraz potrafią więcej narozrabiać w naszym organizmie niż inne nieraz pozornie gorsze choroby.To nie musi być jakiś wielki chwilowy stres który momentalnie uderza i już jesteś chory, takie jest teraz zycie ze często tylko nam się wydaje ze jesteśmy spokojni a tak naprawdę nerwy podswiadomie same w nas dzialaja, ten caly stres się zbiera i zbiera az wkoncu wybucha i wtedy się zaczyna... serce szaleje, poty, drgawki itp. a jak czujesz ze cos się z toba dzieje nie tak to jeszcze dodatkowo cie wkurza potegujac objawy. Może być tak ze lekarz ci powie ze jesteś zupełnie zdrowy a ty nadal będziesz się zle czul. Polecam jakies ziola np. melise, mentowal... pozatym witamine B na wzmocnienie komorek nerwowych. Poki co wstrzymaj się od mocnych srodkow bo mogą one bardziej zaszkodzić niż pomoc.

Witaj panikarzu jeśli mogę jakos pomoc to tylko tyle abys posluchal magdag... nerwy nieraz potrafią więcej narozrabiać w naszym organizmie niż inne nieraz pozornie gorsze choroby.To nie musi być jakiś wielki chwilowy stres który momentalnie uderza i już jesteś chory, takie jest teraz zycie ze często tylko nam się wydaje ze jesteśmy spokojni a tak naprawdę nerwy podswiadomie same w nas dzialaja, ten caly stres się zbiera i zbiera az wkoncu wybucha i wtedy się zaczyna... serce szaleje, poty, drgawki itp. a jak czujesz ze cos się z toba dzieje nie tak to jeszcze dodatkowo cie wkurza potegujac objawy. Może być tak ze lekarz ci powie ze jesteś zupełnie zdrowy a ty nadal będziesz się zle czul. Polecam jakies ziola np. melise, mentowal... pozatym witamine B na wzmocnienie komorek nerwowych. Poki co wstrzymaj się od mocnych srodkow bo mogą one bardziej zaszkodzić niż pomoc.