carloss22000 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Witam 10 minut temu podczas zabiegu wkładania stenda do udrażniania żył w szyje moja babcia dostała rozległego udaru mózgu jest po 80 - tce jakie mogą być tego objawy czy grozi jej śmierć ? Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Dokładnie powiedzić o rokowaniach pacjenki p udarze moźe powiezieć tylko lekarz , samo to źe ma rozległy udar to i duźe uszkodzen mózgu , rokownia są róźne , czas pokaźe . Dowiadywać się o stanie babci od lekarza prowadzącego , udr nie zawsze oznacza szybką śmierć . Cytuj Odnośnik do komentarza
carloss22000 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Dowiedzialem sie ze udar jest to prawostronny nie mowi nic ani nie rusza ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Witam miałam udar prawostronny , utrata mowy to fachowo afazja , rehabilitacja powoli moźe przywrócić sprawność ręki i mowy . Cytuj Odnośnik do komentarza
carloss22000 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Dzisiaj lekarze stwierdzili że jest niby lepiej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Jak jest lepiej to super , motywować babcie , normalnie z nią rozmawiać , niech się wysila , zachęcać powoli do mówienia , jak nie wychodzi nie zniechęcać tylko motywować i rehabilitować rękę a z kaźdym dniem powoli będzie lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza
carloss22000 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Dzisiaj na szczęście zaczęła kontaktować. otwiera całe oczy wcześniej tak nie było przypomnę że babcia miała zaatakowaną lewą półkulę mózgu. rusza tylko lewą ręką i nogą nie może mówić tylko tak charszczy i usta cały czas otwarte jest monitorowana cały czas i przebywa na OIOMIE Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Cierpliwości z tego wychodzi się bardzo powoli , musi mieć chęci i motywacje do walki z udarem , to bardzo trudne dla starszej osoby po 80-tce . Cytuj Odnośnik do komentarza
carloss22000 Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Mam złe informacje moja babcia zasnęła i może się już nie obudzić tak twierdzą lekarze z Sosnowskiego Szpitala ;( Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 To możliwe , jeżeli zasnęła widocznie tak duże uszkodzenia mózgu nastąpiły , nasze życie jest bardzo kruche i jesteśmy bezradni w wielu przypadkach . Babcia i tak dożyła sędziwego wieku , nigdy nie wiadomo kiedy każdy z nas odejdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Współczuje Tobie i rodzinie . Cytuj Odnośnik do komentarza
carloss22000 Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Witajcie to znowu ja wczoraj byłem u babci aby ją odwiedzić w Sosnowskim Szpitalu z mamą i ciocią kiedy weszli na OIOM pielęgniarki wysłali ich do lekarza lekarz przekazał im że babcia umiera i mogą się z nią pożegnać o 10:00 nastąpiła reanimacja ponieważ babcia straciła oddech i zaintubowali ją następnie podłączyli ją pod respirator bo nie mogła już samoczynnie oddychać przywrócili ją do życia ale powiedzieli że to już koniec teraz tylko zostały godziny dni minuty dodam tylko że nie dałem rady wejść do niej na OIOM po byłem załamany i dodatkowo cierpiałem na padaczkę i bałem się że ta choroba mi się znowu wruci, Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Witam , widok chorej osoby na OIOM jest trudny , rozumiem to mam syna chorego na padaczkę , mam nadzieje że bierzesz regularnie leki , one chronią przed atakiem . Wiem jak sama chodziłam do swojej umierającej mamy . Taka jest kolej rzeczy , nie ma ludzi nieśmiertelnych i musimy zaakceptować odejście bliskiej osoby . Cytuj Odnośnik do komentarza
carloss22000 Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 A co oznacza jak np złapie się tą osobę za rękę a ona rusza oczami przez powiekę i rusza ustami tak jak by przełykała ślinę ? Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 To znaczy źe czuje dotyk i ma swiadomosc źe ktoś jest przy niej prubuje dać znac , ale ma uszkodzony obszar mózgu odpowiadający za mowę i poruszanie się . Cytuj Odnośnik do komentarza
carloss22000 Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Wczoraj otworzyła jedno oko i lekarze zmniejszyli tlen w respiratorze na 80% kiedy to usłyszałem humor mi się poprawił oby było lepiej jednak matka boska Jasnogórska działa Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Oby było lepiej , Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość karszat Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Dzień dobry, Jestem doktorantką Instytutu Psychologii Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. Przygotowuję rozprawę doktorską dotyczącą m.in.funkcjonowania opiekunów osób przewlekle chorych. W swojej pracy pragnę szczególną uwagę poświęcić osobom sprawującym opiekę nad bliskimi/krewnymi z chorobami neurologicznymi. Zwracam się do Państwa z serdeczną prośbą o udział w anonimowym badaniu, prowadzonym wyłącznie w celach naukowych. Jest ono przeznaczone dla osób pełnoletnich. Poniżej zamieszczam link to ankiety: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehM YQT9igb7s6KvSHjWrSOafeMJDKov5X_q5OrpjZ1b1ZhEg/viewform?usp=s f_link Osoby chętne zapraszam do kontaktu: karszat@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi