Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Siłownia a zacinanie serca

Gość Sylczak085

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sylczak085

Witam mam hasimoto bez stanów zapalnych, od roku boryka sie z dziwnym zacinaniem? serca, miałam echo nic strasznego nie wykazało,male fale zwrotne,mialam holtera wyszlo 166 tachykardi max rytm 176. Lekarz dał mi wybór ponieewaz mam 23 lata, albo leki na zwolnienie rytmu serca albo zaczn sie ruszac by zmusic serce do regularnego wysilku, wic apiisalam sie na silownie bylam dzis raz. Zaczełam od bieżni 15 minut( gdy z niej zeszłam mialam zawroty głowy) potem stepper 10 min i rowerek 13 min. Myślę ze nie był to jakiś wielki wysiłek ale schodzac ze steppera serce zaczelo sie zacinac gdy chciałam wziasc pelny oddech np i ogolnie. Nie wiem czy to dlatego ze nie mam kondycji i tak bedzie przez jakis czas czy to znak by zrezygnować. Dodam ze do tej pory te zacinania zdarzal sie w stanie spoczynku raczej.

Gość niejestemdoktor

Ocenić serce może tylko lekarz poprzez echo, badania ekg, w tym holter, oraz inne badania sprawdzające jaka jest kondycja organizmu. Lekarz badając Cię chyba wie lepiej i trafnie ocenił diagnozę, ale idąc na siłownię jeśli wcześniej nie ćwiczyłaś lub ruszałaś się amatorsko nie możesz od razu z marszu wpadać na pełne obroty, przyzwyczajasz organizm od lekkiego ruch do bardziej intensywnego, ale też nie powinnaś się katować w końcu chodzi tu o sport zrównoważony nie trening do zawodów. Możliwe, że lekko przegięłaś i poczułaś się gorzej, zacznij stopniowo iść w górę przyzwyczajając organizm. Możesz też wykonać sobie test wysiłkowy celem weryfikacji jak zachowuje się Twój organizm oraz serce podczas wysiłku on dużo może powiedzieć też o Twojej kondycji.