Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne uczucie w tchawicy

Gość Meggi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! zaczne od tego ze mam 28 lat, od jakiś 3 miesięcy mam dziwne uczucie jakby w tchawicy, gardle trudno zlokalizować, wrażenie takiego jakby powietrza które nagle się tam pojawia trwa około 2 sekund, przerwa pozniej 1 sekunda i koniec, nic przy tym mnie nie boli, moge swobodnie oddychać, puls w normie, dzieje mi się to mniej więcej raz w tygodniu nie zależnie od tego czy leże czy chodzę czy ćwicze czy też śpie, na początku myślalam ze to może serce? no ale w tak dziwny sposob? dodam że 3 razy w tygodniu jeżdze na rolkach bądz rowerze koło 15 kilometrów i nic mi wtedy nie jest, zadnych zawrotów zadnych zasłabnieć, nie jestem zmęczona czuje sie naparwde dobrze, byłam juz u 3 lekarzy i za kazdymr azem kiedy to opisuje to wize u nich wrecz śmiech... nikt nie potrafi mi pomoc, zapisalam się prywatnie na rtg klatki za tydzien, oprócz tego mam dolegliwości od strony zołądka tzn, wzdęcia, burczenie,przelewanie, zgage, uczucie nie strawionego jedzenia, jak jestem głodna to pobolewa zołądek, cofanie pokarmu, każdy lekarz olewa mnie kiedy próbuej im tłumaczyć moje dziwne powietrze ;/ niby nic złego się nie dzieje ale podczas tego *ataku* można sie niezle nakręcic a pozniej to juz z górki, może ktoś z Was kiedys spotkał się z czyms takim, Pozdrawiam

Może raczej do gastrologa z tym zołądkiem?Kup sobie siemię lniane i pij oraz stosuj dietę lekkostrawną.Jedz mało,ale często 4-5razy dziennie.Nie pij słodkich gazowanych napojów,alkoholu, słodyczy,smażonego ,tłustego.Spróbuj na sniadanie zjeść kawałek sera półtłustego białego plus dwa białka z jajek gotowanych na twardo---bez żółtek, bo żółtka powoduja zgagę.Popij wodą przegotowana letnią z sokiem z cytryny.I sprawdź jakie po tym sniadaniu samopoczucie. Przed snem napij się lnu.Może być ten mielony.Len działa na żołądek niczym ,,wewnętrzny bandaż.** Możesz też pić propolis-działa przeciwzapalnie na śluzówkę.Używaj też kminek z majerankiem.Jest to b. dobre dla żołądka i jelit.Te dwie przyprawy pół na pół zmielić ,wsypać do zakręcanego słoiczka i jeść 3-4 razy dziennie dodając np. do zupy, sypiąc na kanapke czy rozmieszać w kieliszku letniej wody gotowanej i wypić.Nie jeść łyżeczką!!!!Bo łatwo sie zakrztusić.!Za każdym razem po pół łyżeczki czyli do dwóch łyżeczek dziennie.Kminek z majerankiem działają rozkurczowo i przeciwzapalnie na jelita. Myślę,że może to być nie w tchawicy a może coś z przełykiem? Ale takie rzeczy to musi lekarz rozróżnić.Jeżeli masz np. tak,że jak się schylisz i pokarm ,,wylewa ** ci się z żoładka, to po jedzeniu nie należy siedzieć ani leżeć, tylko stać lub chodzić,co najmniej pół godziny aż w żołądku juz nic nie będzie.Trzeba sobie jakoś radzić- powiedział baca, zawiązując but dżdżownicą.

Dieta lekkostrawna koniecznie, aby żoładek miał jak najmniej ,,roboty**.Może wtedy nie będzie strajkował? O pizzy czy frytkach zapomnij.Na obiad np. krupnik z drobnej kaszy na udku z kurczaka bez skóry z warzywami pokrojonymi w kostke.A na drugie np. leniwe z surówką z marchwi i jabłka.Kompot z jabłek.To delikatne jedzenie i lekkie.

Nie jestem lekarzem ale kilka lat męczyłam się z czymś podobnym , objawy jak przy refluksie źołądka oraz połykasz powietrze podczas zabawy na rolkach i przychodzi momęt źe ono samo uchodzi Ci przez przełyk i z tąd te dziwne uczucie w przełyku . Na źołądek piję kefir z probiotykiem i bóle oraz problemy źołądkowo jelitowe mi przeszły ele te uczucie powietrza od czasu do czasu zdarza się