Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne uczucie w okolicy serca

Gość facet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 19 lat. Od niedawna mam pewien problem. Mianowicie, chodzi o to ze wracając któregoś razu do domu, poczułem kucie w sercu. Zacząłem myśleć ze coś jest nie tak i trochę sie zacząłem bać, i im bardziej sie balem, tym bardziej ból sie nasilał. Wróciłem do domu, zmierzyłem ciśnienie i było bardzo wysokie, a puls był w okolicy 120. Dodam tylko ze wcześniej czasem czułem kucie w sercu, ale zawsze trwało to tylko chwilkę i przechodziło i wszystko było OK. Następnego dnia wybrałem sie do lekarza rodzinnego, zrobiono mi EKG i wyniki badania były w porządku. Lekarz powiedział ze to wszystko było spowodowane stresem, a nasiliło sie dlatego, ponieważ strasznie sie tym przejąłem (a przejąłem sie bardzo, nie moglem o niczym innym myśleć strasznie sie bałem, myślałem ze to zawał itd). Lekarz polecił żebym brał 2 x dziennie lek Aspargin (w tabletkach). Od tamtego dnia czuje sie już lepiej, mimo to dalej odczuwam takie dziwne uczucie, nie zawsze jest to w okolicy serca. Czuje czasem takie dziwne ciśnienie w okolicy ramienia (nie wiem niestety jak sie fachowo nazywa to miejsce ale chodzi mi o jakieś mniej wiecej10-15 cm nad sercem). Czasem czuje także jakby moje serce było strasznie ciężkie, tak jakbym odczuwał każde bicie serca bardzo mocno. Dodatkowo czuje tez jakby ciśnienie w okolicy żuchwy. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, ze kiedy zapomnę o tym ze coś mnie boli, ból całkowicie ustaje. Przykładowo kiedy wybraliśmy sie ze znajomymi do baru zapomniałem o tym całkowicie, tylko jak sobie przypomniałem ból na chwile powracał i ponownie znikał kiedy o nim zapominałem (a może to tez jest jakieś dziwne złudzenie?). To wszystko trwa już od paru dni, ciśnienie mierze sobie po kilka razy dziennie i wszystko jest w normie. Co to może być? Jak z tym sobie poradzić?
witam ja mam 25 lat w tamtym roku mialam zamykany ubytek w przegrodzie miedzyprzedsionkowej pewnie moja wada nie ma nic wspolnego z twoimi dolegliwosciami ale chce cie prosic zebys poszedl do dobrego kardiologa zamiast do lekarza rodzinnego.Ja mialam wade od urodzenia i przez 23 ata nikt sie nie zorientowal bo jak nazekalam ze mnie boli serce i ze szybko sie mecze lekarze mowili ze jestem przeciez taka mloda ze to pewnie stres itd.. wiele razy mialam robione ekg ktore nic nie wykazalo a *dziure* w przegrodzie milam. Nic sie nie martw tylko sie wybierz do kardiologa!!!!! najlepiej prywatnie jesli cie stac to moze jest koszt jednorazowy ale warto przynajmniej zrobi ci pozadne ECHO SERCA. powodzenia i DUZO ZDROWKA

Witam, na wstępie powiem że mam 19 lat, 4 dni temu świętowałem zakończenie projektu. Byś środek nocy dym od papierosów i różnych tytoni unosił się w powietrzu bylem w nim kilka godzin(nigdy nie paliłem), wypiłem dwa piwa poszedłem na balkon odświeżyć się i po kilku głębszych wdechach nagle poczułem duże zmęczenie, bicie serca bardzo przyspieszyło i nagle pojawiły mi się przed oczami jaskrawe kropki i pisk w uszach. Szybko usiadłem i uspokoiłem oddech. Następnego dnia odczuwałem duże zmęczenie, i czułem ucisk serca oraz mocne bije sera (rytm był dobry 78uderzeń na minute), z biegiem mijających dni jest mi coraz lepiej, lecz po 4 dniach od tego incydentu nadal czuje dziwne uczucie w okolicy serca - lekki ucisk który nasila się podczas wysiłku fizycznego. Co mi jest ? czy to minie z czasem ? czy mam się udać na badanie serca ?

A może oprócz piwa wypiłeś jeszcze coś? Colę,napój energetyczny itp...?Kup sobie w sklepie zielarskim kwiat głogu[kilka opakowań] i pij z niego herbatę 3 x dziennie.Głóg ma korzystny wpływ na pracę serca.Ze 2 listki magnezu z witaminą B6.Pij też miód,moze być rzepakowy]-juz jest tegoroczny.Wieczorem należy dodac łyżke miodu do pół szklanki zimnej,przegotowanej wody,postawić do rana,a rano na czczo zamieszać i wypić.Warto spróbować,może pomoże.W ogóle na imprezach należy uważać,bo mogą się zdarzyć ,,żartownisie**,którzy dodadzą ,,czegoś** do piwa.Napoje zawierające taurynę też nie można łączyć z alkoholem,bo mogą być sercowe sensacje.

Gość perezz22882

Brawo pij energetyki dalej i się nabawisz jeszcze jakieś nieprzyjemnej sprawy, choćby częstoskurczu przedsionkowego. pijesz trucizne i zepsujesz serce.. jak juz chcesz pić to power-ade niebieski. inne typu redbull tiger - moga zaszkodzić -- coprawda nie uszkodzisz sobie serca odrazu ale za 2 - 3 lata jak pic dalej energetyki tego typu przez ten czas to serce sie rozleci jak domek z kart. ja nawet po pepsi dostaje częstoskurczu, moge pić tylko powerade jak proboje redbulla albo innego syfu rodzina musi wzywac karetke bo zadne leki nie hamuja arytmi po wypiciu syfu i musza normowac w szpitalu badania zrób koniecznie by wykluczyć np niski lub wysoki poziom tsh , brak potasu/magnezu lub wapnia albo ich nadmiar. zrob tez badanie krwi pod wzgledem bakteriologicznym czy nie masz jakiegos bakcyla

Do lekarza nie zaszkodzi pójść zrobić najzwyklejsze EKG spoczynkowe i badania krwi. W tych listkach magnezu chodziło właśnie o tabletki (w sensie taka jakby tafelka tabletek :P) Najlepiej kup sobie rozpuszczalny z witaminą B6, wiele osób przyswaja lepiej płynny.