Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Od kilku dni nadciśnienie

Gość Michallllll

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michallllll

Witam, mam 21 lat. Od kilku lat choruję na nadciśnienie, miałem robione wszystkie możliwe badania, od echa serca, przez tomografie nerek aż po mocz i dno oka. Nie wyszło nic. Diagnoza: Nadcisnienie samoistne. Jestem osobą dość nerwową, życie niestety kilka razy dało mi w kość i przez to mam również nieleczoną nerwicę. Co więcej, jestem także strasznym hipochondrykiem. Byłem przekonany, że wyzbyłem się tego, że dojrzałem, wyrosłem z tej głupoty, jednak ostatnie dni mi pokazują, że nic bardziej mylnego. W głowie rodzą mi się tylko czarne myśli typu tętniak mózgu i tym podobne. Brałem od ponad roku Prestarium 5mg. Nie działało na mnie wybitnie - ciśnienie było 135/60, ale jakoś działało. Bywały jednak dni gorsze i lepsze. Od trzech dni mam problem z ciśnieniem, powróciło do stanu 150-160/70 i nic go nie zbija. Biorę doraźnie captopril, jednak zmniejsza tak do 145/70. Byłem wczoraj u mojego lekarza, odsunęliśmy prestarium, bo jednak uznaliśmy, że dawka jest zbyt mała i przypisał mi Dironorm 20+10. Dziś zacząłem go brać. Wziąłem pierwszą tabelkę o 8:30, na razie ciśnienie jest 155/70 :/ Co mi radzicie, jestem już załamany. Tłumaczę sobie, że to może przez tzw. przesilenie wiosenne, ale czy to możliwe? Chciałem się też wygadać :) Wesołych Świąt

A jak u cibie z ruchem? Ruszasz się czy siedzisz przy kompie? Jak z wagą? Aby spadło cisnienie należy po pierwszenalezy nmieć codzienną porcję ruchu,przejechać się na rowerze, popływać, czy choćby szybki intensywny marsz albo jakaś gra zespołowa. Dwie porcje ruchu dziennie zapewniaja spadek ciśnienia. Trzeba tez pamietać,że ciśnienie PODNOSZĄ ćwiczenia siłowe na siłowni!A wyżej wymienione aktywności obniżaja.Po za tym nalezy się odpowiednio odżywiać.Nie pić napojów energetycznych, gazowanych słodkich napojów z kartonów i innych kolorowych,alkoholu,kawy, nie palic papierosów,jeśli nadwaga, to schudnąć.W aptece mozna kupic taki płyn w buteleczce z jemioły, który pity regularnie tez obniża ciśnienie.ososbiście znam gościa, co pije i oprócz tego pije ziółka O.Klimuszki i tabletki sa mu zbędne.Postaraj się intensywnie ruszać, tylko nie szalej od razu, tylko stopniowo.I nie stresuj się przy mierzeniu ciśnienia , bo moze sam się nakręcasz. Wyjdź sobie na godzinę energicznego marszu, po przyjściu chilę odpocznij, napij się qwody z sokiem z cytryny i miodem.A jak ochłobniesz po wysiłku, to zmierz.Tylko zachowaj spokój.Pozdr.