Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki,

Ona1203

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osób ma niedomykalność trójdzielną lub mitralna, ale śladowa nie oznacza choroby, mała też nie musi stanowić problemu. Rytmy serca to już inny temat jeśli serce zdrowe, ale płatki wiotki, uwypuklający się ma wpływ na dodatkowe skurcze to w zależności ile tego jest może sporadyczne, które nie są dokuczliwe może nie musisz leczyć zaraz lekami, pogadaj z lekarzem jak nie jednym to drugim warto przeanalizować różne podejścia. Chyba, że odczucia są tak odczuwalne, że leki dużo pomagają, ale czy faktycznie musisz też i leczyć się psychotropami może nie musisz.

Witaj Niedomykalność zastawki aortalnej, arytmia i ewentualna depresja to oddzielne jednostki chorobowe. Lekarz psychiatra ordynując lek przeciw depresyjny uznał, że pacjent ma depresje. Proponuje by przy każdej wizycie u lekarza dowolnej specjalności podawać wszystkie aktualnie przyjmujące leki.Chodzi oto by lekarz nie dublował leków, ani nie przypisywał takich, które wchodzą ze sobą w inter reakcje. Pozdrawiam- Stanisław

Gość Monia 122

Do ONA Witam. Mam taki sam problem jak TY. Mam niedomykalność sladowa zastawki, kołatania serca, strasznie sie tego wszystkiego boję, od tego serca wpadłam już w depresję i ostatnio lekarz zapisał mi depralin. To taka sama grupa lekow jak Twoj- escitalopram. Oczywiscie jak przeczytałam ulotke, to leku nie wzięłam chociaż psychiatra twierdzi, że nic sie nie stanie, ale tam jest napisane : ostroznie u osób z zaburzeniami rytmu. W czwartek jade do Gdanska do kardiologa od zaburzeń rytmu, zapytać sie o to. Potem Ci napisze co on na to powiedział.

Informowałam psychiatrę jakie leki biorę i znał ten lek bo odrazu zapytał czy na serce czy nadcisnienie nim leczę. Lek raczej z bisocardem nie wchodzi w interreakcję,a boję sie tego co napisane w ulotce aby osoby z zaburzeniami rytmu nie braly ich. Kardiolog do którego jeżdziłam na echo jest 120 km odemnie,psychiara raz w miesiący przyjeżdza. Byłam u psychologa który skierował mnie do psychiatry i kazał brac te leki ,a ja oczywiscie i tak sie boję panicznie. MONIA 122- świetnie będę czekała .:)

Gość Monia 122

Do ONA Witam, bylam w czwartek w Gdansku u profesora od zaburzen rytmu i obiecałam , ze napisze co powiedzial. Przypomne , ze chodzi o branie leku na depresje z grupy escitalopran , gdzie w ulotce jest napisane, ostrożnie u osób z zaburzeniem rytmu. Profesor w moim odczuciu raczej nie zna sie za bardzo na depresji i nerwicy ( no ale nie musi, bo jest przecież kardiologiem ). Powiedzial, a po co taki lek , pani ma az taka depresje ... Ten lek pomoze na smutek ale nie na kołatania serca... ( On nie wie jakie objawy z ciala moze dawac depresja i nerwica ) Ale na moje wątpliwości czy ten lek nie zaszkodzi na serce, powiedzial ze nie. Może pani go brac, i nie bać sie. A ja sie boje nadal i nie wiem, co zrobic. Moze jest jakis lek antydepresyjny, który nie ma wpływu na rytm serca?

Monia122 Witaj.Fajnie,ze napisałaś o wizycie u lekarza.U mnie bez zmian rodzinny nic nie wypisał na 7 mam wizytę u psychologa mówiłam,ze leków od psychiatry nie biorę i dlaczego.No zobaczymy co dalej pewnie powtórka z rozrywki czyli wizyta u psychiatry. Narazie staram lęków zbytnich niemam więc jakos sobie radzę ale dziś znowu bóle się pojawiły promieniujące pod żebra i staram się czymś zająć aby nie wpadać w panikę.

Gość Monia 122

Cześć, ja bardzo chciałbym wziac jakis lekki antrydepresant. Tylu moim znajomym sie po tych lekach wyciszylo i poprawiło. Ten kardiolog od zaburzeń rytmu nie widzial przeciwskazan, a ja boje sie tych lekow. Teraz wyczytałam , ze escitalopramu nie powinny brac osoby z niskim tetnem spoczynkowym a ja takie mam. Chce pojsc do psychiatry i prosic o inny lek, ale nie wie,m co z tego wyjdzie , ja już sie rozsypuje.

Witaj. Byłam dziś po raz koleny z moimi bólami u innej doktorki.Stwierdziła bóle międzyżebrowe i poprosiłam o coś na uspokoenie dała syropek ziołowy. W aptece sobie porozmawiałam z Panią no i ..syropek wyciszy ale niema działania przeciwlękowego. Powiedziałam,że mam leki od psychiatry ale nie biorę i z jakiego powodu. Pani odpowiedziała,ze warto spróbować wziąć np.pół i zobaczyć czy będzie coś się działo ale raczej nie powinno. Odnośnie tego co piszą w ulotkach..;Pani też powiedziała tką rzecz. Podczas stosowaniu leku ktoś np.z zaburzeniami rytmu mial jakieś dolegliwości zgłosił więc wpisują na ulotkach aby była taka informacja dla ludzi takich jednych na tysiąc aby nie mogli starać się o ewentualne odszkodowanie i abym spokonie wzieła sobie pół i sprawdziła. Więc moze to jakis mały kop jest aby zacząć je brać ?

Witaj ONA Dzieki , ze to napisalas, moze to i racja, wziac pol i zobaczyc. Ja jeszcze w przyszlym tygodniu chce isc do innego psychaiatry, takiego, ktory jest znany z ostroznego przepisywania lekow. Zobacze i wtedy chyba wezme, najwyzej odstawie.

Są pewne substancje leków na nerwice, np sertralina i ona wchodzi w sklad lekow, np asertin..., jest tez escitalopram i on wchodzi w sklad lekow o roznych nazwach np, citabax, depralin, elicea ten Twoj. Czyli rozne nazwy ale skladnik leku ten sam. Czyta lam ulotke Twojego i mojego leku, jest taka sama, nawet skutki uboczne takie same, bo ten sam składnik leku mamy. Jakby ten sam lek. A tak na marginesie, zapomniałam Ci napisac, że ja tez mam stwierdzoną niedomykalnosc zastawki. tylko , że ja mam aż dwoch. Mam niedomykalnosc niewielka zastawki mitralnej i zwężenie zastawki aortalnej. Pozdrawiam