Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Serduszko

Gość barbara40

Rekomendowane odpowiedzi

Gość barbara40

Witam serdecznie moze ktos sie kiedys spotkal z takim przypadkiem, Moj maz nigdy nie mial problemow z sercem ma 43 lata cisnienie i tetno zawsze ksiazkowe. ale okolo miesiac temu mial silny bol w klatce piersiowej na sorze stwierdzono ze to neuralgia miedzyzebrowa chos ekg dostal ketonal i lek rozluzniajacy miesnie po kilku dniach bol troche ustapil ale maz dostal przedwczesnych skurczy komorowych i to bardzo odczuwa jako pauzy w biciu serca sama to widze jak mierze mu cisnienie i tetno , nie wiem skad te skurcze czy od neuralgii powstaly czy od lekow serce ma zdrowe bo robil echo i jest ok.Czy inna choroba moze byc przyczyna tych dodatkowych przedwczesnych pobudzen komorowych. Bardzo prosze o porady. jestem zalamana. mysle ze ten bol w klatce mogl byc bolem wiencowym a nie neuralgia i z tad pojawily sie te skurcze komorowe.

Dodatkowe skurcze komorowe nie mają nic wspólnego z bólem wieńcowych ,czasami jest tak ,że po prostu są, nie wiadomo skąd i dlaczego,ja jestem tego najlepszym przykładem. Być może, twój mąż wcześniej nie zwracał uwagi na nie i ich nie odczuwał, a ból rzeczywiście mógł być nerwowobolem ,ja miałam takie silne bóle w klatce piersiowej i wyszło że mam refluks i zapalenie zaoladka.

Gość barbara40

Dziękuję.po prostu to wszystko jest jakieś dziwne lekarz mowi ze skurcze to inaczej arytmia komorowa a pojawily sie po tygodniu od tego bolu w klatce ktory promieniowal od lewej łopatki do mostka. i z tego co widze to ma ich dosc sporo skoro moge je wychwycic na cisnieniomierzu, jego ojciec jest po zawale 9 miesiecy i ma wstawiony stymulator ma 83 lata . martwie sie ze to genetyczne i maz moze miec to samo, choc jest szczuply nie pali nie pije alkoholu do tej pory okaz zdrowia ale pracuje fizycznie b,ciezko bo prowadzimy gospodarstwo rolne . tyle ludzi teraz w takim wieku po 40tce dostaje zawalow ze poprostu bardzo sie martwie , pozdrawiam

Witam Najczęstszą przyczyną arytmii komorowych jest niedokrwienie mięśnia sercowego Jeśli arytmia pojawiła się po epizodzie bólu warto skonsultować się z kardiologiem. Przydałoby się wykonać Holter EKG (celem sprawdzenia czy są to tylko pojedyncze skurcze czy być może pojawia się też arytmia złożona, której obawiamy się bardziej) i być może próbę wysilkową (EKG spoczynkowe może być prawidłowe a podczas wysiłku dopiero widać niedokrwienie). Kaliber przyczyn komorowych zaburzeń rytmu u mężczyzny po 40 z epizodem bólu w klatce piersiowej jest nieco poważniejszy niż przyczyny tych zaburzeń u 30-letniej kobiety. Pozdrawiam Marcin Syzdół

BARBARA40, musi mąż udać się do kardiologa celem dokładnego przebadania. Koniecznie niech zrobi echo serca, będzie wiadomo czy nie ma jakiś zmian w budowie serca, jakiś patologii. Następnym badaniem powinien być holter ekg. Skoro mąż czuje potykania serca-arytmię i Ty też u męża to wyczuwasz to może tą arytmię mieć, tylko pytanie jaka to arytmia i ile jej jest i tu własnie holter prawdę Wam powie. Następna sprawa ból w klatce, trzeba wykluczyć chorobę wieńcową, zwłaszcza, że w rodzinie najbliższej był zawał (tato) to już trzeba być czujnym i badać się systematycznie. Tutaj na pewno kardiolog wyśle na test wysiłkowy i sprawa się wyjaśni. Oprócz tego poróbcie wyniki z krwi typu lipidogram, czyli cholesterole i dobrze przebadać tarczycę. Jeśli wyniki wyjdą dobrze, to lekarz ze szpitala może mieć rację, ale przy każdych bólach w klatce pierw wykluczamy serce. Ja od długiego czasu mam arytmię komorową i to w dużych ilościach i nie zależnie od tego bardzo silne bóle w klatce piersiowej, przypominające zawał, ból i silne pieczenie. Powodem jest kilka wersji, pierwsza to ta co mężowi powiedzieli a druga to refluks w gardle, żołądku, przepuklina przewodu pokarmowego albo jak to czasami mi lekarz nazywa przepuklina poślizgowa, czyli czasami zachodzi, wślizguje się coś tam (nie pamiętam) do żołądka. Może być jak widzisz kilka powodów ale serce trzeba zawsze wyeliminować żeby móc szukać dalej. Pozdrawiam

Gość barbara40

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. badania krwi mial robione po tym bolu bo tez od rodzinnego dostal skierowanie na przeswietlenie kregoslupa bo bole w klatce mogly byc przyczna problemow z kregoslupem . ale na wizycie u ortopedy dostal pilne skierowanie do kardiologa a wiadomo wizyta za 2 miesiace. wiec echo zrobilismy prywatnie niby wszystko w normie tak powiedzial kardiolog . wyniki krwi nie najlepsze cholesterol 236 niedobor zelaza slaba hemoglobina . musimy jeszcze zrobic holter ale to tez prywatnie bo sie nie doczekamy . w ekg wysilkowym wyszlo ze ma na szczycie wysilku dosc liczne pobudzenia przedwczesne komorowe. bez obnizenia st. Test wysilkowy ujemny klinicznie. wiec niby dobrze, a arytmia komorowa do dalszej diagnostyki. ale wiem ze te pauzy nie wziely sie ot tak z nikad. musi byc tego jakas przyczyna nie wiem mozy chory kregoslup bo przeswietlenie nie jest dobre, jutro jescze mam skierowanie na przeswietlenie pluc bo maz przy tych pauzach atomatycznie kaszle taki odruch jak serce sie zatrzymuje widze to dosc czesto. bede szukac odpowiedzi na te nurtujace mnie pytania bo na wizytach naprawde ciezko jest sie czego kolwiek dowiedziec konkretnego. jeszcze raz dziekuje i prosze o jakie kolwiek podpowiedzi, pozdrawiam Barbara

BASIU przy arytmii bardzo często jest odruch kaszlu, taki mimowolny. Cholesterol podwyższony ale nie tragiczny, ważny jest też dobry i zły cholesterol, trzeba to również sprawdzić, bo jeśli tego dobrego jest odpowiednio dużo to nie dawajcie się wpędzać w tabletki. Jak serce w echu bez zmian, to już bardzo duży plus. Co do hemoglobiny i żelaza to skoro są niedobory to może być anemia, to już musi lekarz sprawdzić całą morfologię, wszystkie parametry z krwi jak się mają do siebie. Skoro test wysiłkowy ujemny, to bardzo dobrze, nie ma niedokrwienia serca, nie ma obniżenia odcinka st. czyli też wszystko ok. a że skurcze komorowe to może mieć po prostu arytmię i tylko jaką arytmię powie holter. Nie ma co panikować póki nie będzie wiadomo ile tego jest i jaka. Są arytmie, które są idopatyczne, czyli są np. na tle nerwowym, może po jakiś infekcjach, mogą być od spraw żołądkowych, czyli bez takie znanej przyczyny a mogą być, bo elektryka w sercu jest nie taka. Wszystko to pokaże badanie holterem, jest to w tej chwili pilne dla Was badanie. Czekamy na wieści jak wyjdzie holter i poczytaj sobie forum o arytmiach i zobaczysz, że nie jest to jakaś tragedia i jak dużo osób się z tym męczy. pozdrawiam

Gość barbara40

Dziękuję. czytam to forum od trzech lat sama choruje na serducho od 9 roku zycia. ale przypadek mojego meza jest dla mnie czyms bardzo nie zrozumialym. wiem ze holter jest najwazniejszy przy arytmiach zaluje ze nie zrobilismy odrazu. lekarz bardzo powaznie podszedl do przypadku meza i kazal brac skierowania na badania zeby sie dowiedziec przyczyny takich bolow po przeprowadzonym wywiadzie obawial sie naglej smierci w nocy. tym bardziej ze ten bol byl kilka dni ale o 3w nocy pojawil sie o tak mocnym nasileniu ze bylismy na sorze. ekg nie wykazalo zawalu ale tez nie bylo zbyt dobre, sama juz nie wiem co to moze byc. zrobilismy takze oczywiscie prywatnie usg jamy brzusznej tez jest dobre tylko ma pogrubiałą sciane pecherzyka zolciowego co moze byc przyczyna pasozytow.