Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udar mózgu i zawał serca jednocześnie

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu moja Mama miała udar. W południe zabrała ją karetka, na pogotowiu dostała kroplówkę. Do wieczora leżała na SORze i gdyby nie moja interwencja, byłaby tam dłużej. Trafiła na oddział udarowy. Lekarz prowadzący powiedział, że z TK wynika, że to udar prawej półkuli. W nocy Mama straciła przytomność, we wtorek wieczorem była już przytomna, poznawała mnie, kojarzyła wydarzenia, wszystko wiedziała, pytała, co w domu. Do czwartku było w miarę ok, Mama mówiła, poznawała ludzi. W piątek zauważyłam, że Mama jest jakby słabsza, słabiej mówiła, ale jeszcze wszystko kojarzyła, słyszała, rozumiała. W sobotę była już słabsza, mówiła z trudem, pojawiły się problemy z przełykaniem. W niedzielę była jeszcze słabsza, prawie nie mówiła, bardzo słabo. Poszłam do lekarza dyżurującego i powiedziałam, że Mama wciąż prosi o picie. Lekarz wprowadził Mamie dodatkowe nawodnienie. Dziś dopiero do niej pojadę, nie wiem, jak wygląda. Od lekarza dyżurującego dowiedziałam się, że Mama miała dar i zawał, ale ten lekarz nie zna szczegółów, nie wie, czy to było razem, czy zawał później. W międzyczasie próbowałam rozmawiać z lekarzem prowadzącym bodajże w środę czy w czwartek, ale było po godzinie 13.00, a on udziela informacji tylko do 13.00 : we wtorek, po udarze, był u niego mój brat, dowiedział się, że Mama jest nieprzytomna i stan krytyczny. Wczoraj lekarz powiedział, że stan jest ciężki. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Ja już nie daję rady, proszę o pomoc, wsparcie, radę. Będę wdzięczna.

Gość janko muzykant

Czy lekarze sprawdzali czy mama nie ma zespołu antyfofolipidowego? Często to bywa przyczyną wystąpienia jednocześnie obu kłopotów, zator np spowodowany zakrzepicą? Sytuacja jest bardzo trudna, jednak mam nadzieję że uda się z tego wyjść. Znam przypadki ale młodych kobiet i na całe szczęście skończyło się o tyle dobrze że te osoby żyją i są samodzielne,niestety do sparwności wymagana jest długa i żmudna rehabilitacja ale ona przynosi efekty! Trzymam kciuki za Twoją mamę, trzeba mieć nadzieję! Pozdrawiam

Gość Kamil245

Jeśli Twoja mama miała udar, to warto sprawdzić, czy nie jesteś w grupie ryzyka. Niektórzy dziedziczą po swoich rodzicach np. czynnik V Leiden, czynnik PAI-1, które zwiększają prawdopodobieństwo właśnie zawału serca i udaru mózgu.

Dziękuję. W niedzielę Mama dostała dodatkowe nawadnianie i unormowało się ciśnienie i tętno, wczoraj przeniesiono Mamę do pokoju, gdzie nie jest monitorowana (już nie musi być monitorowana). Rusza prawą ręką i nogą, ale jest bardzo słaba, czy to może być efekt odwodnienia? W niedzielę w cewniku był bardzo ciemny mocz, wczoraj już jaśniejszy. Na przekór lekarzom wierzę, że Mama z tego wyjdzie. Młoda już nie jest, 69 lat, skończyła w grudniu... do tego dochodzi migotanie przedsionków, cukrzyca i WZW C... Lekarz prowadzący wczoraj powiedział, że to się dopiero okaże, czy to był zawał, Mama miała podwyższone trombo..... nie zrozumiałam dokładnie co. Stan serca jest przeciwwskazaniem do intensywnej terapii. Lekarz mówi o braku kontaktu, a kontakt jest, Mama wszystko wie, pytała nawet, czy przyszedł rachunek za prąd i za wodę. tylko mówi bardzo słabo, ale ja cały czas tłumaczę sobie, że to efekt tego odwodnienia.... Dziś będę u niej dopiero wieczorem....