Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Miażdzyca aorty brzusznej

Gość problemy z brzuchem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość problemy z brzuchem

Witam mam pytanie moja mama ma miazdzyce aorty brzuszne i mam takie pytanie czesto bardzo ja boli brzuch co nie zje jest osoba bardzo szczupla prosze mi powiedziec jakie ma badanie zrobic w kierunku tego brzucha co moze byc przyczyna bolesci dodam rowniez ze ma broblemy z wypruznieniem ma 60 lat dziekuje za odpowiedzi

Jak ma problemy z wy[próżnianiem, to moze za mało pije.?Powinna pić 1,5litra do 2 litrów płynów dziennie. Rano na czczo wypić szklanke ciepłej przegotowanej wody,a następnie ćwiczyć na rowerku rehabilitacyjnym,które to ćwiczenie jest jednocześnie jakby ,,masażem ** brzucha i pomaga w przesuwaniu sie treści jelitowych.Poza tym powinna sobie kupić otręby pszenne w sklepie spożywczym i jeść do 2 łyzeczek dziennie, oczywiście nie jesć łyżeczką, tylko np. posypać na kanapke albo do zupy na talerzu nasypać. Poza tym jest też chleb z błonnikiem ,który ułatwia przesuwanie sie treści jelitowych.Niech też dodaje do jedzenia kminek z majerankiem.Należy wziąć jednakową ilość wagową kminku i majeranku.Zmielić w młynku ręcznym.Oba wymieszać i trzymać w zakręconym słoiczku. Pić trzy razy dziennie po pół łyżeczki rozmieszane w kieliszku letniwej przegotowanej wody. Nie jeść rzeczy smażonych, tłustych ,nie pić napojów z kartonów,słodzonych,gazowanych.Można natomiast pić kompot z jabłek i wyjadac gotowane jabłka z kompotu,co również jest korzystne dla jelit.Przed snem zaparzyć siemię lnu i napić się ciepłego.Poczytaj o diecie przeciwmiażdżycowej.Aby zmniejszyć cholesterol należy sie odpowiednio odżywiać,ruszać codziennie.Najlepiej pływać, rower albo szybki marsz.