Gość Monika 123 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam. Od lat sie zle czuje, tzn. czesto dusznosci, kolatania serca, bezsennosc, sciski w glowie. skoki cisnienia Diagnoza nerwica. ale czy na pewno, bo w echo serca mam niedomyklanosc sladowa zastawki mitralnej i ... dwuplatkowa zastawka aortalna - sladowa stenoza do kntroli. A moze ja tak zle sie czuje od tych zastawek? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lubson Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Musisz kontrolować wadę przede wszystkim dwupłatkową zastawkę aortalną. Zależy jaką masz falę zwrotną (który stopień), trzeba co roku wykonywać echo, jeśli będzie Ci rosła komora i niewydolność (spadać EF) to trzeba ją będzie wymienić operacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Monia 123 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Nie mam stopnia tylko sladowa niedomykalnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość LUBSON Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Dwupłatkowa zastawka to wada wrodzona, która trzeba kontrolować, ponieważ często powoduje przerost lewej komory serca oraz występuje stenoza czyli zwężenie światła zastawki które powoduje utrudniony przepływ krwi. Poza tym dwupłatkowa zastawka jest bardziej podatna na zwpanienia. Dbaj o zęby oraz unikaj chorób i kontroluj się co roku i będzie dobrze :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Monia123 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Dzieki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi