Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne dzwieki od małego. Obecnie szum i pisk w nocy.

KRENGOL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zacznę od tego, że od jakiegoś czasu prześladują mnie w nocy (nie zawsze) dzwięki w moim wypadku jest to dzwiek jak by lecącego na dużej wysokości samolotu czasami połączonego z pojawiającym się piskiem przez ktòry mam problem z zaśnięciem. Na początku myślałem fajnie samolot leci ale doszedłem do wniosku, że to dziwne że po kilku godzinach nadal go słysze. oczywiscie są to dzwięki słyszalne tylko dla mnie. Moi rodzice nic nie słyszą. Jedna kwestia jak z tym walczyć. Ale mnie w głòwnej mierze interesuje skąd ten efekt się bierze co go powoduje??? Co z całą pewnością ciekawe słyszę te dzwięki w polsce (mieszkam 40 km od granicy ze słowacją ) ale od roku pracuje w anglii z tego co pamiętam nie doświadczałem tam tego efektu ani razu. Natomiast przed wyjazdem i po powrocie dzwięki te powròciły. Z kolei ciekawe jest też to że odkąd pamiętam od małego miałem bardzo čiekawego skilla. Mianowicie kiedy ktoś włączał telewizor w sąsiednim pokoju i pomimo zamknietych dzwi i wyciszonego dzwięku od razu wiedziałem, że jest włączony (po prostu słyszałem coś w rodzaju piszczenia cichego ale jednak inni tego piszczenia nie słyszeli) w zasadzie do dziś tak mam to samo tyczy sie radia i nie ktòrych urządzeń tego typu. Za granicą też to słysze ale żadziej czsami poprostu wykrywam ten dzwięk a czasem nie. W polsce zawsze jestem w stanie określić na przykład jak się przebudzę w nocy że dwa pokoje dalej ojciec nie wyłączył TV mimo wszystko, że skończył się program lub jest wyciszony (to nie wina tv bo przewineło się ich przez chałupę kilka modeli i z każdym to samo). A i jeszcze jedno pomimo że jestem w najdalszym pokoju to nie mal zawsze wiem (w jakiś sposò;b czuje to, nie wiem czy na podstawie słuchu czy jakiegoś innego przeczucia) że dzwi wejsciowe są otwarte, że ktoś ich nie domknoł jak wychodzil (coś w rodzaju przeczucia) i faktycznie zawsze kiedy to uczucie się pojawiało to dzwi były lekko uchylone. Sam nie rozumiem skąd się to bierze i czy ma jakiś związek ze słyszanymi w nocy dzwiękami). Tak czy inaczej tyle o mnie. Moje pytanie to przede wszystkim co może być przyczyną szumòw i piskòw w nocy bo jeżeli jakaś wada słchu ( bo raczej X-manem nie jestem) to dlaczego te dzwięki nie pojawiają się wogule w angli??(nadmienie tylko, że w angli mieszkajac przez rok nic w nocy nigdy nie słyszałem a w polsce tak miejwiecej dwie noce w tygodniu pisk i szum.) czyżby związek z ciśnieniem??

Też tak mam od dziecka, przyzwyczaiłem się. Uszy ok, U mnie to nadwrażliwość na dźwięki (oraz nadwrażliwość wszystkich zmysłów), da się z tym żyć. Pytanie dlaczego w Polsce a Anglii nie? Różnica ciśnienia atmosferycznego? Inny klimat?Tak zgaduję tylko