Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapalenie opon mózgowych czy po prostu nerwica??

Kokotowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 25 lat i od ponad dwóch tygodni stan mojego zdrowia nie pozwala mi normalnie funkcjonować. Zaczęło się od tego kiedy zaraz po przebudzeniu poczułem straszny ból karku następnie przez najbliższe dni pojawiły się uczucia drżenia rąk i nóg przy chodzeniu a nawet w spoczynku, zbagatelizowałem sprawę i nie poszedłem z tym do lekarza od razu. Jednak najgorszy problem zaczął się około tygodnia temu kiedy to po przebudzeniu poczułem dziwny ucisk/przeciążenie w głowie oraz stan osłupienia/ jakbym nie do końca się wybudził w kolejnych dniach nasiliły się ataki paniki, przygnębienia. lęków że coś jest nie tak, skoki ciśnienia kołatanie serca które pulsowało do głowy, bóle krzyża nie wspomnę już że nie mogę normalnie sypiać ponieważ mam lęki że już się nie obudzę... Po przebudzeniu czuję się tak samo, wraca przygnębienie, jestem jakiś rozdrażniony czuję osłupienie i lęki. Bywa poprawa w ciągu dnia ale przez większość czasu odczuwam wewnętrzne napięcie że coś jest nie tak. Boję się czy to mogą być objawy zapalenia opon mózgowych czy to wszystko spowodowane jest na tle nerwowym? . ekg nic nie wykazało robiłem chyba z 5x przy czym dwukrotnie na oddziale ratunkowym po tym jak wylądowałem z powodu 3dniowej biegunki Teraz czekam na wyniki badań w kierunku boreliozy i wizytę u neurologa. Morfologia w normie, tarczyca, ob, crp - 0,53 (prawdopodobnie z powodu wątroby od lat mam podwyższony poziom billirubiny) W przeszłości miewałem już ataki paniki i lęku ale wszystko samo ustawało i wracało do normy. Dlatego boję się że to może być coś poważniejszego i zaatakowało mózg. Już sam nie wiem co dalej... mam lęki że z każdym dniem będzie coraz gorzej i że tracę czas na niezbędne badania... pomocy!

Ileż to ja już badań miałem, kilka razy EKG, USG wszystkiego co można zbadać, rentgeny zatok, gastroskopia, krew 2 razy, kał krew, pasożyty, oczy z powodu mętów. Raz też kroplówka na SORze. Wszystko super, norma jak u zdrowego konia. A co chwilę coś zaboli, lęki, zawroty, natręctwa, napięcie, bóle, pobudzenie itd. nerwicowy standard. Ja powoli dochodzę do wniosku, że jeśli jakiś objaw może być nerwicowy, to na pewno jest nerwicowy. Badaj się jeśli chcesz, bo pozytywny wynik może tylko pomóc. Negatywny też - zaczniesz leczyć to, co Ci dolega. Choć ja sądzę, że nie dolega nic, poza nerwicą. Hipochondria jest typowa w nerwicy, a w czasach internetu i doktora google - bardzo powszechna nawet u ludzi bez nerwicy.