Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol a Nadciśnienie

Gość Daniel Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Daniel Ostrowski

Witam, chciałbym zasięgnąć języka. Mianowicie uważam że mój ojciec jest zagrożony. Ma zdiagnozowane nadciśnienie. *Górne* około 160-180, zaś *dolne* około 110 . Pali paczkę dziennie i pije dość często wysokoprocentowy alkohol, średnio 3 razy w tygodniu. Dlatego chciałbym się dowiedzieć jak bardzo mam się o niego martwić. Ma delikatną nadwagę i 48 lat. Serdecznie proszę o pomoc i informację w tym temacie. Pozdrawiam

Niestety , prawie cały zestaw zagrożeń. Alkohol w pierwszej fazie zbija ciśnienie, powiedzmy po wypiciu ćwiartki ze 180/110 zrobi się powiedzmy 150/90, więc nadciśnieniowcy dobrze czują się bezpośrednio po użyciu alkoholu. Parę godzin później ciśnienie już skoczy na 200/130 i taka karuzela dla zdrowia fatalna. Przy nadwadze i nadciśnieniu prosta droga do cukrzycy, kolejnego poważnego czynnika zagrożenia. Fajki wiadomo. Musisz z Ojcem pogadać. Lekarz konieczny. Jestem alkoholikiem niepijącym od 15 lat, palaczem niepalącym od operacji wymiany zastawki czyli kwartału, nadciśnieniowcem od lat 25 , a odchudziłem się 15 lat temu o ponad 20 kilo. Lat mam 53 , więc z Twoim Tatą dużo mnie łączy :). Pogadaj z nim jak chcesz mogę z nim pogadać ... Pozdrawiam