Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szczepienia przy sztucznej zastawce

Gość kamil85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W lutym tego roku zostałem posiadaczem sztucznej zastawki aortalnej wraz z protezą aorty wstępującej. Od tego czasu biorę leki przeciwkrzepliwe a konkretnie acenocumarol. Przed operacją szczepiłem się przeciw żółtaczce lecz została mi jeszcze ostatnia dawka szczepionki którą mam przyjąć za około 2 tygodnie. Problem w tym, że gdzieś kiedyś wyczytałem że przy terapii przeciwkrzepliwej niewskazane są czy nawet wykluczone zastrzyki domięśniowe. Szczepionka jak się domyślam też jest domięśniowa :/ Bardzo proszę o podzielenie się informacjami jak to u Was przebiegało? Szczepiliście się bez problemu, czy odstawialiście leki? Z góry dzięki i pozdrawiam Kamil

Dziękuję za odpowiedź. Jak by nie było zaszczepić się trzeba więc nie ma wyjścia.Znalazłem informację, która spowodowała wątpliwości, o to ona: *UWAGA! Bezwzględnie przeciwwskazane jest stosowanie zastrzyków domięśniowych. Mogą one spowodować powstanie krwiaków. Nie ma przeciwwskazań do stosowania zastrzyków dożylnych.* Cytat z poradnika dla pacjenta Instytutu Kardiologii w Warszawie. Pozdrawiam i również życzę dużo zdrowia.