Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wszczepienie zastawki serca

Gość jaaa111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 19 lat za nie ceły miesiąc będę miał wszczepianą zastawkę mechaniczną lub zostanie naprawiona plastycznie.bardzo się boje operacji i bólu rany i przecietego mostka .mam pare pytań do osób które to przechodził. od 1-10 na ile oceniacie ból w pierwszych dniach do czego jest on bodobny? -co czuliście po przebudzeniu ? -jak wygląda przygotowanie pare minut przed operacją ? -ile zrasta się mostek ? Operacje będe miał robiona we Wrocławiu. obok szpitala miejskiego Dziękuje i pozdrawiam :)

Jaaa111 tak na szybko odpowiem. Radzę poczytać te 2 wątki na forum, tam znajdziesz wszystkie informacje na temat operacji: http://forum.kardiolo.pl/temat1433.htm, http://forum.kardiolo.pl/temat11353.htm A co do twoich pytań. Ja swój ból po operacji oceniłbym na 1 jest się cały czas na środkach przeciwbólowych tak więc nic nie boli. Gdyby coś zabolało to personel od razu reaguje, dodatkowo w pierwszych 12godz samemu dawkuje sobie morfinę przyciskając guzik. Zaraz po przebudzeniu przychodzą rehabilitantki i trzeba wg ich poleceń ćwiczyć na łóżku, dodatkowo płuca usuwają ogromne ilości flegmy trzeba ją non stop odkrztuszać. A odczucia? Hmm pierwsze odczucie to ogromne pragnienie, a wody można się napić dopiero po 2 godz., drugie to takie że czas niesamowicie wolno płynie przez pierwsze 2 doby. Np. żona poszła na obiad nie było jej 30min a ja byłem przekonany że poszła na 3 godz.. Operację miałem zaplanowaną na 8. A więc pobudka koło 6, prysznic po nim wysmarowanie się specjalną gąbką ze środkiem antyseptycznym, ubranie takiego fartuszka zakładanego od przodu i wiązane od tyłu - tak że pośladki ma się na wierzchu prawie :) , następnie spakowanie swoich rzeczy, telefon do domu. Potem tabletka tzw. głupi Jaś i zasnąłem. Obudzono mnie przed 8, usiadłem na wózku i zawieźli mnie na sale operacyjną. Mostek zrasta się 3 miesiące, ale pełną trwałość uzyskuje po 6 miesiącach, tak więc trzeba uważać. To mniej więcej wszystko tak na szybko.

Co do pytania : co czułeś po przebudzeniu?*.. Wiodące uczucie to radość:). Podzielam ocenę Kruka co do natężenia bólu, rzeczywiście zdecydowanie mniejsze niż oczekiwałem. Chyba najbardziej męczący był dla mnie ból pleców od ciągłego spania na wznak. Akurat zawsze sypiałem w pozycji płodowej i na brzuchu. Wg mnie staraj się pozycję leżącą przyjmować tylko do snu żeby pleców nie przeciążać.Tak staraj się chodzić siedzieć często zmieniając pozycję. Przyłóż się do dmuchania słomki zanurzonej w wodzie , płyn w opłucnej nie ędzie Ci zalegać. Operacje miałem dwa i pół miesiąca temu. Przez 8 dni hospitalizacji na Klinice w Krakowie i trzech tygodni rehabilitacji miałem wiedzę o losie co najmniej setki osób , które miały operacje na otwartym sercu. Żadna nie skończyła się tragicznie. Pare osób miało kłopoty z gojeniem ale w nieporównywalnie starszym wieku niż Twój.Nie wiem jak u Ciebie moją zastawkę udało się wymienić z tzw. *krótkiego cięcia* czyli rozcięto mi tylko górną połowę mostka plus poprzeczna szrama na brzuchu. Mostek już miałem praktycznie wygojony po 6 ciu tygodniach a jestem zaawansowanym cukrzykiem starszym od Ciebie o przeszło 30 lat. Pozdrawiam i Życzę Wszystkiego Najlepszego. Romek

Gość Piotr1967

Obawa jest zawsze. Wiem coś o tym... Nie przejmuj sie i nie myśl zbyt wiele o tym co będzie. Fakt, że pragnienie jest wielkie, ale środki przeciwbólowe niwelują odczucia.... Przetrwasz spokojnie. Po zabiegu nie forsuj mostka, wytrzymaj te parę miesięcy. No i ćwicz oddychanie... Zobaczysz, że nie będzie tak źle... W razie dalszych pytań pisz na maila: piotrmsf@wp.pl Pozdrawiam Piotr