Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Koarktacja aorty a tatuaż

Gość Mateusz moskit

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz moskit

Witam jestem mężczyzna w wieku 30 lat jestem po zabiegu koarktacja aorty - miałem zabieg w wieku 0,5 roku, mam jeszcze zastawke 2 piątkowa że śladów niedomykalnoscia bardzo chce zrobić sobie tatuaż na ramieniu czy wzwiazku z tym są jakieś przeciwwskazania czy kategorycznie zabronione jak tak to dlaczego. Lekarz prowadzący - kardiolog stwierdził za w sumie to nie ma jakiś konkretnych przeciwwskazań tylko tak jak podczas każdego zabiegów istnieje większe ryzyko zakażenia bakteryjnego na co dla bezpieczeństwa mogę wziąć antybiotyk przed wykonaniem i po mam domów z góry dziękuję za odpowiedź proszę tylko nie prawie moralow na temat samego tatuażu bo to kwestia gustu

Ja mam dwa tatuaże. Jeden zrobiłam dawno temu jeszcze przed wykonywanym u mnie badaniem EPS, drugi zrobiłam po ablacji którą miałam w marcu tego roku. Przed wykonaniem ostatniego tatuażu wzięłam profilaktycznie antybiotyk i tyle. Także mam niedomykalność zastawki ale mitralnej ze stopniem umiarkowanym, powiększającym się. Mi nikt nie odradzał tatuażu, wprost przeciwnie. W trakcie zabiegu ablacji mój tatuaż robił furorę wsród zespołu ablacyjnego, gdyż mam elektrokardiogram z dziadzią śmierć wytatuowany pod piersią :) W przyszłości zrobię sobie kolejny tatuaż :)