Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prośba o sugestie. Trochę długie ale może zaciekawić...

Gość anonim555

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w kropce... od lekarza do lekarza, i każdy inną diagnozę... Proszę o pardę, jakieś sugestie. Opis: Mężczyzna 150kg, 1,8m, 31 lat. Cierpiący dodatkowo na nadciśnienie (w przybliżeniu średnio w granicach 150/85). Zażywający tertensif sr. Około miesiąca temu z dnia na dzień pojawiła się jakby niestrawność. Bóle w żołądku, uczucie kamienia (jakby coś zalegało), ból w prawym boku brzucha oraz uczucie jakby *kamienia* w klatce piersiowej. Ból trwał prawie półtora tygodnia. W tym czasie aby wykluczyć kamienie żółciowe zrobiłem USG - złogów brak, powiększona wątroba (otłuszczona). Badania krwi ogólnie w normie, poza cholesterolem i trójglicerydami które zawsze miałem podwyższone, dodatkowo nieznacznie WBC i limfocyty, podwyższone (prawdopodobnie z powodu sczepiania na grypę które miałem w tamtym czasie). Mniej więcej po 8 dniach od wystąpienia objawów miałem *atak* biegunki; następnego dnia udałem się do gastrologa. Po wywiadzie i badaniu nie stwierdził problemów z żołądkiem, przepisał controloc i spasmolinę. (Ogólnie bóle w okolicach wątroby i żołądkowe historie zaczęły mijać w po wspomnianej biegunce) lecz... tutaj pojawia się mój problem. W czasie wizyty u gastrologa zostałem przez niego skierowany do szpitala, *na wszelki wypadek*, gdyż lekarz uznał, że to dziwne uczucie kamienia w klatce, może sugerować problemy z sercem, ale podkreślił, ze to nieduże szanse, ale trzeba wykluczyć takie prawdopodobieństwo. Od razu udałem się do szpitala, zrobili mi EKG na wejściu, badania krwi, moczu, USG jamy brzusznej, EKG na wyjściu, nie stwierdzili nieprawidłowości, zalecili zażywanie leków od gastrologa. (link do dokumentacji otrzymanej w po badaniach http://i.share.pho.to/a63e4f44_o.jpeg http://i.share.pho.to/62e7e812_o.jpeg http://i.share.pho.to/3b9f6adb_o.jpeg http://i.share.pho.to/0195feea_o.jpeg ) Dni mijały, dzisiaj już 29 dni od tamtej wizyty, ale nadal odczuwam ten ucisk w klatce i wydaje mi się on coraz bardziej nasilony Postaram się opisać co odczuwam i jakie jeszcze objawy zauważyłem. Odczuwam ucisk w klatce piersiowej, centralnie, za mostkiem, na wysokości mniej więcej obojczyków. Jakby coś tam siedziało i powodowało ucisk, lub też *rozcisk* (jakby coś napierało na coś), uczucie podobne do tego jakby gazy żołądkowe zatrzymały się gdzieś w nas i nie możemy *beknąć* - to najbliższe porównanie jaki mi przychodzi do głowy. Nie nazwałbym tego bólem, ale DUŻYM dyskomfortem odczuwalnym CAŁY CZAS. Po przebudzeniu też się pojawia, ale wraz z rozwojem dnia się nasila by osiągnąć maksimum wieczorem. Dodatkowo odnoszę wrażenie, ze w czasie snu ręce szybciej mi drętwieją i mrowieją gdy położę się jakoś nie tak, albo np. leżąc czytam książkę i trzymam ręką tksiażke. Dodatkowo (co ważne i może kluczowe) czuję jakby ucisk w przełyku, od owego miejsca na wysokości mostka do odcinka powiedzmy w przybliżeniu jabłka adama. Jakby cała szyja była napompowana. Czuję nawet przy przełykaniu jakby coś tam w przełyku niżej siedziało. Kilka dni temu doszły do tego nowe objawy... Chrypka, pewne trudności z oddychaniem - coś jakbym normalnie nie mógł z łatwością wziąć pełnego oddechu (da się, ale nie już tak lekko jak wczesniej). Pomyślałem: szyja? Pewnie tarczyca. Wykonałem USG tarczycy, osoba wykonująca USG stwierdziła, że wykryła guzek jakiś 8mmx8mmx9,3mm. (załącznik wydruków: http://i.share.pho.to/ec0d53a9_o.jpeg http://i.share.pho.to/a04945fd_o.jpeg http://i.share.pho.to/a6119f5e_o.jpeg Udałem się z tymi wydrukami do endokrynologa. Endokrynolog powiedział, ze jakość takiego badania nie jest miarodajna z powodu sprzętu, stwierdził, że guzka tam nie widzi (!), a nawet gdyby był, to nie powodowałby takiego odczucia ucisku w szyi. Wyniki hormonów tarczycy były w normie. Nie znam się na USG, czy widać tam jakikolwiek guzek? Endokrynolog natomiast stwierdził, po moim głosie, ze mam objawy bezdechu sennego i powiedział, ze może to powodować niedokrwienie serca i takie mogą być objawy. Zalecił jak najszybciej zrzucić kg, nawet operacyjnie. Bezdech faktycznie mogę mieć, bo czasami budzę się łapiąc oddech jakbym czymś się zakrztusił. No tak doszliśmy o obecnego stanu... nie mam pojęcia co to jest na 100$... ;-( który z lekarzy ma rację? Niedługo mam gastroskopię, i dodatkowo za kilka tygodni echo serca (dla pewności). Ale coraz bardziej niepokoją mnie te objawy. ;-( Wiadomo, kolejki są do lekarzy specjalistów, do tego czasu mogę wykitować jeżeli to coś poważniejszego (np. z sercem). Zrobiłem co większość ludzi w dobie internetu... zacząłem czytać... Po przeczytaniu wielu stron poświęconych chorobom serca, tarczycy czy układu trawiennego, wysnułem listę kilu możliwych opcji co mi dolega; ale nie jestem lekarzem i dlatego proszę o poradę, sugestię, gdzie i co szukać jeszcze? I najważniejsze: czy jest się czego bać? Najbardziej boję się choroby wieńcowej, niedokrwiennej serca, oraz ewentualnie tętniaka aorty piersiowej (ból/ucisk w klatce, chrypka, trochę spłycony oddech, odczuwalne *coś* przy przełykaniu), z drugiej strony może to być refluks, rzecz w tym, że zażywany controloc nie zmniejszał odczuwania tego problemu... Boję się nawet iść spać, bo obawiam się, że mogę się już nie obudzić. Mój ojciec zmarł w wieku 56 lat na serce, nie chciałbym w wieku 31 lat iść w jego ślady... ... Mam przecież tyle książek do przeczytania :-) Jakieś sugestie?

Witaj Echo serca określi stan zastawek, ewentualny tętniak itp. By wykluczyć refluks- przepuklinę proponuje wykonanie gastroskopii. Wstępnym badaniem ewentualnej choroby wieńcowej jest próba wysiłkowa. Jeśli wyniki będą dobre należy zastanowić się nad zmniejszeniem wagi ciała, a na koniec wykonać badania bezdechu. Pozdrawiam- Stanisław PS Proszę o informacje po wykonaniu badań

Witam.Odnośnie tych sugestii- musisz chyba poważnie i fachowo odchudzić się u dietetyka.Trochę to kosztuje ,ale lepiej to niż wydawać na leki i wizyty.Moja synowa tak właśnie zrobiła,ciśnienie wtedy spada,chudnie się powoli ale skutecznie,trzeba jednak wiele samozaparcia,ale czego się nie zrobi dla zdrowia.Jeśli robisz różne badania ,zrób wymaz z gardła, może to jest jakiś gronkowiec,ja długo nie wiedziałam co mi jest,okazało się, że gronkowiec mnie dusił,dlatego każdemu to radzę,to badanie nie jest bolesne a wiele można wyjaśnić.U Ciebie można też podejrzewać przepuklinę ,niektórzy piszą o takich dolegliwościach.Można też sugerować że masz zbyt wiele gazów,które nie odchodzą,one powodują nawet bóle serca i ogólnie pełność w klatce.Na to popijaj codziennie serwatkę ,ona zrobi porządek z gazami.Pozdrawiam.

Wyniki badania gastroskopicznego: Przełyk, wpust w badaniu bez zmian. Jeziorko obfite żółciowe. Śluzówka antrum żołądka zmieniona zapalnie, fałdy błony śluzowej wygładzone, równe. Odźwiernik drożny. Opuszka dwunastnicy kształtna, część zstępująca w badaniu bez zmian. Gastroskopia *odwrócona* przepuklina rozworu przełykowego. Czy to wyklucza ewentualne problemy z *pikawą* (sercem) a dokładnie tętniak aorty piersiowej?

Teraz tak sobie myślę, czy ten ból na początku problemów nie był wynikiem pęknięcia przepiny i wtedy nastąpiło wśliźnięcie części żołądka przez powstałę rozluźnienie? Czy moja teoria może mieć rację bytu? Tego dnia leżałem chwilę na brzuchu czego normalnie nie robię, a przy dużej otyłości to sprawia ucisk na brzuch....

Witam Przepuklina, którą wykryto w badaniu gastroskopii jest przyczyną objawów podobnych do dolegliwości sercowych. By jednoznacznie wykluczyć chorobę wieńcową proponuje wykonać próbę wysiłkową zleconą przez kardiologa. Moim zdaniem ważnym jest znaczne obniżenie wagi ciała, nie kłaść się co najmniej 2 godziny po jedzeniu. Więcej zaleceń da lekarz gastrolog. Pozdrawiam- Stanisław