Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy ze wzrokiem, złe samopoczucie

skorpion11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Chciałbym przedstawić swój problem i prosić o ewentualną wskazówkę do działań. Od jakiegoś czasu odczuwam zmęczenie organizmu, oczu, miękkie nogi. Podczas konieczności dłuższego stania w jednym miejscu (np kościół) odczuwam napływ ciepła od klatki piersiowej po głowę wrażenie utraty kontroli pomaga wtedy wyginanie palcami i całą prawą stopą nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. W tym tygodniu w czasie pracy podczas produkcji części nagle pogorszył mi się wzrok obraz był lekko zamglony i zacząłem widzieć podwójnie dosłownie, wystraszyłem się zrobiło mi się ciepło i serce zaczęło bić mocniej, usiadłem sobie zakrywając oczy rękoma po 3,4 minutach wstałem i wzrok się *naprawił* wróciłem do pracy jednak przez całą resztę zmiany byłem osłabiony, zamulony łapałem się od czasu do czasu różnych elementów przed obawą utraty kontroli. Zdarzyło mi się to po raz pierwszy w życiu. Po paru dniach podczas wykonywania tej samej pracy znowu pogorszył mi się wzrok z tym, że obraz był zamglony bez podwójnego widzenia i znowu po kilkuminutowym odpoczynku objaw ustąpił. Do końca było już ok. Proszę o pomoc. Wspomnę tylko że od małego mam problem z zastawkami tzw szmery serca, miewam migreny z tzw aurą innych problemów ze zdrowiem nie miałem. Jestem wysoką osobą ok 2m. Nie wiem czy to może być problem związany z sercem, przepływem żył i tętnic czy może z kręgosłupem (czasami miewam ból między łopatkami przy dość częstym schylaniu się, dźwiganiu). Proszę o wskazówki do ewentualnych badań od czego zacząć. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Pojawia się ten problem podczas stania? jeśli tak, zmierz sobie ciśnienie w pozycji siedzącej, wstań i stój bez ruchu, po 2 min zmierz ciśnienie, stój dalej, po 10 zmierz, stój tak długo aż zmieni ci się widzenie i mierz ciśnienie w tym monecie Jeśli będą jakieś nieprawidłowości, spadek lub wzrost ciśnienia i zmiany w tętnie o min 30 uderzeń to wina problemu ortostatycznego. Krew spływa gwałtownie do kończyn dolnych powodując niedotlenienie mózgu, w tym oczu, stąd uczucie słabości, zaburzenia wzroku, uczucie omdlenia lub omdlenie, często też przyspieszenie serca (może być zwolnienie serca). Wtedy masz już wskazówkę co się dzieje, idziesz z tym do kardiologa wykonujesz tilt test i ew potwierdza lub wyklucza problem

Dziękuje za odpowiedzi. KAZIUKIN zrobiłem jak podpowiedziałeś. 1 ciśnienie 130/69 puls 80, po 2 minutach stania 127/72 puls 83 po 10 minutach stania 133/73 puls 79. Nie wiem czy w tej sytuacji możemy mówić o problemie który wspomniałeś czy go raczej wykluczyć ? Planowaną wizytę u neurologa mam za 1,5 tygodnia mogę poczekać czy szukać kogoś prywatnie na teraz ?

A czy wpatrywanie się i skanowanie części na którym znajduje się dość niewielki (1,5cm) kod 2d skanerem z wiązką laseru może mieć tutaj znaczenie i powodować pogorszenie wzroku przypomnę podwójne widzenie, obraz zamglony ? Wspomnę jeszcze że podczas skanowania częsci i tego samego kodu na innych stanowiskach problem nie wystąpił. Dzięki, do neurologa udam sie za 1,5 tygodnia bo wtedy mam umówioną wizytę, jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś sugestie to bardzo proszę o wypowiedź.