Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka plastyka lub mechaniczna

Gość jaaa12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam za miesiąc mam operacje zastawki serca plastyke lub wymiane na mechaniczną. metodą tradycyjną otwarcie klatki piersiowej będe miał łamany cały mostek mam pare pytań. boję się strasznie bólu po operacji czy jest on silny do czego porównywalny ? po jakim czasie będę mógł wrócić do szkoły ? po jakim czasie zaczne normalnie funkcjonować rower,narty itp ?

Witam jaaa12 . Miałem tą samą opcję operacji co ty, ale na szczęście udała się plastyka. Bólu po operacji nie odczuwałem praktycznie żadnego, gdyby coś się działo personel reaguje na każdy nas sygnał. W pierwszej dobie po operacji mogłem sobie sam dawkować morfinę i po pewnym czasie byłem *ochrzaniony* przed pielęgniarkę dlaczego tego nie robię, a ja na to że po co skoro nic mnie nie boli. Jedynie co mi mocno dokuczało to ból mięśni pleców, po paru dniach spania tylko na plecach było to dla mnie mocno uciążliwe. mogłem spać tylko 2-3 godziny, potem siadałem na fotelu albo żona rozmasowywała mięśnie. Mostek bolał mnie tylko jeden jedyny raz podczas oglądania kabaretu, zacząłem się śmiać i nie mogłem przestać aż musiałem przełączyć program. Co do większej aktywności, ja za kierownicę usiadłem po 5 tygodniach a na rower po 3 miesiącach. Choć na rowerze przez pierwsze tygodnie odczuwałem pewien dyskomfort w górnej części mostka, w miejscu gdzie jest on usztywniony drutem skóra się dziwnie naciągała i co jakiś czas musiałem trzymać kierownicę tylko jedną ręką, ale minęło to po 2-3 tygodniach.