Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dysautonomia - dysfunkcja a.u.n.

Gość lutek benek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lutek benek

W Polsce większość lekarzy nie wie co to jest dysautonomia, pacjentom wmawia się nerwicę lękową.wegetatywną, *wszystko w twojej głowie*. Miesiąc październik jest miesiącej świadomości nt dysautonomii. do dysautonommi należą m. in.: POTS - zespół tachykardki posturalnej.ortostatycznej VVS znany jak NCS - zespół wazowagalny IST - nieadekwatna tachykardia zatokowa MSA - zasnik wielołukowy więcej informacji nt dysautonomii i innych form znadziejcie tutaj, http://www.dysautonomiainternational.org/page.php?ID=34 http://www.dysautonomiainternational.org/page.php?ID=35 myślę że przyda się to wielu osobom, które borykają się z chronicznym zmęczeniem, kołateniem serca, omdleniami, itd. Porozmawiajcie o tym ze swoim lekarzem, być może to dysautonomia plata wam filga a nie wasza psychika. To można próbować badać, leczyć, ale trzeba o tym wiedzieć i szukać przyczyny.

Tak- mnie zdiagnozowali na POTS -w Zabrzu- ale tylko dzieki mojej samej wiedzy- gdyz lekarze kompletnie nie znaja sie na dysautonomii, sam nawiazalem kontakt z jednostka medyczna w USA w Teksasie, wdrozylem leczenie i rehabilitacje, polaczenie benzo ,SSRI oraz odpowiednia dieta pomogly mi- choroba dala mi spokoj na blisko 2 lata, ale potem znow sa nawroty, lepsze i gorsze chwile. Mozna z tego wyjsc jesli wie sie jak to stabilizowac- NAJWAZNIEJSZE - nie dajcie z siebie robic wariata, psychicznych- lekarze badaja cisnienie i tetno na siedzaco- POPROSCIE a nawet WYMUSCIE jak macie problemy z duzym tetnem podczas pionizacji -aby zmierzyli WAM cisnienie oraz tetno po pionizacji, jak gwaltownie wzrosnie o 30-50 uderzen przy braku spadku cisnienia - to jest to POTS lub odwodnienie, a jesli spadnie cisnienie to jest moze byc to niedocisnienie ortostatyczne lub zespol wazowagalny ktory lub towarzyszyc POTS