Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zastawki aortalnej lub plastyka

Gość GRES

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem po plastyce zastawki mitralnej, operacje miałam cztery miesiące temu. Spokojnie nie ma się czego bać. Mamy w kraju wybitnych kardiochirurgów. Ból jest niewielki może max dwa dni. Później zaczynasz chodzić i pomału wszystko wraca do normy. Po tygodniu można już wracać do domu. Jedyne co mi przeszkadzało po operacji to spanie. Nie mogłam sobie poradzić z ułożeniem się na łóżku. Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć krok po kroku jak wygląda operacja pisz. Podzielę się swoimi doświadczeniami.

Witam,ja 5 stycznia trafiłem na SOR z silnym bólem w klatce piersiowej z którym chodziłem pięć dni. Zdiagnozowano u mnie tętniaka z rozwarstwieniem aorty, Operacja udała się i do tego właśnie miałem plastykę spoidłową zastawki aortalnej. Miałem rozciętą klatkę piersiową a dochodzenie po tej operacji to wiadomo 3 miesiące na plecach sypianie i niedogodności związane z uważaniem na mostek. A co do bólu to tylko zaraz po operacji może dokuczać ale później wszystko do zniesienia. Dodam że mam 32 lata. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.