Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pierwotne nadciśnienie płucne

Gość Aga

Rekomendowane odpowiedzi

Do Gabi. Pierwsze echo serca miałam w październiku - RVSP 30 mmHg i niedomykalność zastawki trójdzielnej II stopnia- już wtedy lekarka, która robiła mi echo powiedziała ze to wymaga dalszej diagnozy, to ona swoimi pytaniami spowodowała niepokój i to, że odwiedziłam kilku kardiologów ( którzy powiedzieli że jestem zdrowa, chyba że będzie wzrastać). i zrobiłam następne echo u lutym - wynik RVSP 35 mmHg ,marzec następne echo 42. Fakt, że każde echo serca na innym sprzęcie. Parametry serca w granicach normy. Pierwsze echo serca zrobiłam, bo bardzo często musze brać głeboki oddech jakby brak powietrza. Jeżeli chodzi o męczenie się - zależy od dnia. Ale nie widze różnicy jak wyszło 30 a 42- tak samo sie czuje. Tak jak pisałam teraz czekam na przyjecie do szpitala. Gabi a dlaczego robiłaś echo serca. Pozdrawiam
Gość stracatella
ups... trochę mnie przestraszyłaś... ja mam RVSP 30 i niedomykalność II stopnia... lekarka mówi ze to nic nie jest i ze można zajść w ciaże - że nie będzie postepować. Echo robiłam w grudniu 2007 - teraz mam termin na wrzesień... Jakie masz inne badania serca i płuc? Masz jakiś powód który to prowokuje? pozdrawiam
witaj Adi:) ja leząłam w lipcu w szpitalu poniewąz, po ciękzich dla mnie przezyciach nabawiłam się dodatkowych skurczy komorowych. wyszło mi w Holterze 1400 na dobe, w tym liczne bigeminie, które sa potwornie dokuczliwe. I całkiem przypadkiem wyszła mi mała fala na zastawce trójdzielnej o Vmax 2,6, a facet wyliczył mi cisnienie na 36 mmHG. Nikt, zupełnie nikt nie przejał się tym. dopiero jeden kardiolog mnie nastraszył tydzien temu wiec wczoraj byłam na kolejnym echu prywatnie. I fala zwrotna jest juz tylko 1,7, a więc i cisnienie mniejsze, ale lekarz powiedział, ze to nie wyklucza jakiejs wstepnej fazy tegoz nadcisnienia. ale , że na razie nie ma paniki, że nie moze postawić takiej diagnozy. więc mam zrobic d-dimery oraz dopller nóg. i powtórzyc echo. a czy Ty Adi miałas falę zwrotną??? z tym cisnieniem to jest kiepska sprawa, bo jesli jest jednoznacznie wysokie np 50+ to Cie diagnozuja, a jesli nie, lub jest zmienne jak u mnie to cięzko:/ a wczoraj nagle się okazałoi, ze mam graniczny lewy przedsionek, czego nie było miesiac temu, co badanie, co inny sprzęt ADI-to INACZEJ. a jakie masz inne wymiary komór Adi???prawa komora?lewa? więc to cewnikowanie bedzie robione??mnie na razie nikt nie proponował.
Adi mialam wtedy czeste infekcje-zapalenia pluc i oskrzeli przynajmniej wtedy wszystko tak to wygladalo...ale moj lekarz skierowal mnie do kardiologa i wtedy wyszlo ze dusznosci ktore mialam byly od krazenia...zdrobili mi echo,spirometrie,holtera...okazalo sie ze mam tachycardie ktora zreszta czulam.Juz wtedy mialam problem z szybszym chodzeniem ale dostalam leki tzn dilzem,tialorid i wziewy p/dusznosciom i jakos trzymalo sie wszystko w normie.Mialam tez powiekszone prawe serce i niedomykalnosc zastawki trojdzielnej-ale tym wtedy nie kazali sie przejmowac.Jak doszlo do 100 to mialam juz powazne problemy z chodzeniem,pare krokow to bylo jak wyprawa na wielka gore,polozyli mnie szybko na oddzial w Zabrzu tam dostalam maxi gre i pozniej trzymalo sie kolo 54-58 a teraz jest znowu ponad 80 i przegroda miedzykomorowa nie daje rady,zastawka trojdzielna sie pogorszyla a ja czuje sie ogolnie zle.W poniedzialek ide do szpitala na kolejne badania i beda mi dodatkowo do maxi gry wlanczac jakis testowany lek.Pozdrawiam...
Witam. Dusia a ile minęło czasu od pierwszego echa serca, gdy miałaś 45 a do tego kiedy wyszło 100. Jaki miałaś d-dimery. Gabi ja miałam multum badań- tomografia płuc na zatorowość, prześwietlenie płuc, USG jamy brzusznej, rózne badania z krwi- które zleciła mi reumatolog (na jakieś choroby immunologiczne), d-dimery dwa razy- pierwszy wynik dobry, druge badanie po miesiącu d-dimery wynik 100% powyżej normy. Gabi a Ty jaki masz wynik d- dimerów. Pozdrawiam.
ja za godzinke odbieram dimery i bardzo się boję, bo juz wczoraj odebrałam fibrynogen i mam 650 a norma jest do 450, oraz mam wysokie OB i białko CRP. mam gdzies stan zapalny:/ czyli skoro miałas tak duże dimery, a nie było zatorowosci to z czego one były podniesione, także ze stanu zapalnego???bo one wówczas takze rosną.
nie słyszałam takiej teorii, że ludzie z nadcisnieniem mają dyze dimmery. nie sądzę, to chyba jakies przekłamanie, bo dimery rosną w stanach zapalnych oraz zatorowosci, a nie kazdy kto ma nadcisnienie ma zatorowsc:)to tylko jedna z możliwych wielu przyczyn, kurcze, nie mam dziś tych dimerów:/, w laboratorium maja straszny bałagan, jestem zła, bo mam kardiologa na środe i nie mam najważniejszego badania. ja mam Ob wysokie białko CRP-rosnie w stanach zapalnych-tez mam duze a fibrynogen to tez dimer, białko ostrej fazy, także rośnie w zapaleniach
Adi od 45 do 100 minelo 2 lata ale nie robilam echa w miedzyczasie a d-dimery mialam w normie,w tomografi tez zatorowosc nie wyszla...zobaczymy co mi powiedza jak pojde w poniedzialek.Odezwe sie jak wroce ze szpitala,boje sie ale coz....Pozdrawiam i duzo optymizmu wszystkim zycze.
Gość ameria22@wp.pl
Witam wszystkich!!!Ciesze sie ze znalazlam ludzi ktorzy maja taki sam problem jak ja!4 lata temu wykryli u mnie ubytek miedzy przedsionkowy w klinice w Zabrzu zamknieto ubytek ale rok po operacji czulam sie tak samo zle,zrobili mi cewnikowanie i wyszlo ze mam niereaktywne nadcisnienie plucne!!!!!Mialam szczescie bo dostalam sie do programu gdzie na sobie testuje leki ktore spowalniaja ta chorobe,nie wiem czy na szczescie ale jeszcze jestem tu!Co 2tyg pobieraja mi krew wiec zyje tak od badania do badania!!!!!!Bylam teraz na wizycie i powiedzieli mi ze po 2 latach nadcisnienie wzroslo dwukrotnie i mam sie przygotowac do decyzji o przeszczepie ale nie daja mi gwarancji ze po przeszczepie zniknie mi to nadcisnienie az mam ochote przeklnac!!!!Byc moze pomyslicie ze jestem zdruzgotana ze nie mam przyszlosci a mam dopiero 25 lat ale mam zajebiaszcza rodzine moja mamcie ktora stoi obok mnie i na kadym kroku mnie wspiera wiec TRZYMAJCIE sie i glowa do gory pamietajcie ze zycie mamy tylko jedno i to od nas zalezy jak je przezyjemy jak macie ochote napisac to poki mam sily moj adrez ameria22@wp.pl pozdrawiam i caluje WAS goraco papapapapappapapapaapapappapapapapapapapapapapap
Jak radzicie sobie z tą chorobą? Ja mam 16 lat i mój stan się pogorszył po zapaleniu oskrzeli w lutym. do tej pory trochę mi sie poprawiło, ale wysiłek mam strasznie ograniczony, chciałabym, żeby wszystko wróciło mi przynajmniej do tego stanu jaki miałam przedtem. nadciśnienie teraz wynisi ok. 120, przedtem było 90-100. jest strasznie, boję się każdego dnia i wogóle przyszłości.
Szczerze mówiąc dziewczyny nie wiem jak Was pocieszyc; ja z moim małym (33) nadciśnieniem aż głupio się tu czuję, że mi się w pewnym stopniu udało bardziej niż Wam - wiem, że w każdej chwili może byc zwrot, revatio może przestac działac i nadciśnienie skoczyc do góry, ale na razie znalazłam pracę, mam rodzinę, optymizm i staram się nie rozmyślac i nie użalac. Ale jak czytam, że 25-latka, lub 16-latka ma takie wysokie nadciśnienie to cholera mnie bierze nad niesprawiedliwością tego świata. Trzymam za Was kciuki i mam nadzieję, że nie przeszczep już wkrótce będzie naszą przyszłością, ale jakiś cuda działający lek, który niedługo wymyślą lekarze. Ale tak szczerze mówiąc klnąc się chce choc staram się oduczyc :) Gorące pozdrowionka dla Wszystkich, i naprawdę nie wiem co mam napisac - mam takie uczucia w sobie, że nie potrafię ich wyrazic słowami. Pa
do Alex Nie powinieneś się tu głupio czuc, przecież wszyscy mamy nadcisnienie płucne ( jedni mniejsze, drudzy większe). Ja mam to nadciśnienie od urodzenia (wykryto u mnie w wieku 5 lat), więc mój organizm mógł się trochę przyzwyczaic do takiego nadciśnienia, bo przy 90 czułam się naprawde ok ( wysiłki nie były dla mnie takie straszne jak teraz - dużo chodziłam, schody nie były dla mnie większym problemem tak do 3- 4 piętra, nawet jeździłam rowerem), więc ciągle mam nadzieję, ze kiedyś będzie lepiej. Musimy mieć nadzieję, bo bez niej byłoby ciężko. Życzę wszystkim zdrowia.
Gabi, ja miałam kilka razy robione echo serca. W jednym echu mam tak: Zastawka trójdzielna: fala zwrotna I/II stopień, TR Vmx 2,3 m/s TR PGRAD 20 mmHg, RVSP 30 mmHg. Następne echo: Zastawka trójdzielna: Gradient fali zwrotnej: 31,o mmHg, fala zwrotna I stopnia- skurczowe ciśnienie w t. płucnej wynosi ok. 41 mmHg. Następny wynik: Zastawka trójdzielna : Gradient max: 1,1 śr.: 0,7 mmHg , Fala zwrotna : nieobecna RVSP: 42 mmHg. Tak więc ja nie wiem jak oni to liczą, dowiedziałam się że trzeba mieć duże umiejetności, żeby dobrze wyliczyć. Gabi a jak Twóje wynik d-dimerów, i jak się czujesz. Pozdrawiam
Gabi, ja miałam kilka razy echo seca: Jedno echo serca: Zastawka trójdzielna: TR Vmax 2,3 m/s TR PGRAD 20 mmHg RVSP 30 mmHg, Fatalna zwrotna I/II stopnia. Drugie echo: Zastawka trójdzielna: Gradient fali zwrotnej: 31,0 mmHg , Fala zwrotna: I stopnia - skurczowe ciśnienie w t. płucnej wynosi ok. 41 mmHg. Następny wynik:Zastawka trójdzielna: Gradient max: 1,1 śr.: 0,7 mmHg Fala zwrotna: nieobecna RVSP: 42 mmHg. Tak więc nie wiem jak oni to liczą, ale słyszałam, że trzeba miec bardzo duże umiejetności zeby dobrze wyliczyć. Gabi jak Twoje D-dimery i jak się czujesz. Pozdrawiam
Gość stracatella
... zastanawia mnie jak to jest z tym nadciśnieniem. Czytam Was i jestem coraz głupsza. Pisałam już, że u mnie wymierzono 30mmHg i nikt nie kazał się przejmować- ani powtarzać badania... echo miałam kawał czasu temu i teraz mam pietra iść a zapisałam się (własna inicjatywa) na 15.09. Falę zwrotna miałam raz I a raz II stopień i za pierwszym razem też było 30mmHg - więc to chyba nie tylko od fali na trójdzielnej zależy - Czy wam przy takim ciśnieniu lekarze zalecali jakąś bardziej lub mniej regularną kontrolę? Czy ktoś wie dlaczego nie przy każdym echu wpisują stopień cisnienia? W niektórych badaniach nie mam o tym wzmianki. Mało tego jeśli z tego ciśnienia moze się cos rozwinąć to dlaczego lekarka zachęcała mnie do ciąży??????? brrrr aż mnie ciarki przeszły. Nie pojemaju moze ktoś wyjaśnić mi bliżej kwestię przyczynowo skutkową nadciśnienia płucnego? pozdrawiam
dziewczyny więc ja byłam wczoraj u kardio mojego z Ochojca i dwa razy mi znów mierzyli to cisnienie na podstawie falii zwrotnej i wyszło....9....!!!! a w szpitalu facet wymierzył na 36, przy czym fala zwrotna była wtedy większa, wczoraj sladowa o Vmax 1,5 m/s. wzór do liczenia jest taki teoretycznie- 4xVmax do kwadrau plus cisnienie w prawym przedsionku. Jesli prawy przedsionek jest niepowiększony dodajemy 5, jesli powiększony dodajemy 10. przy czym jak się okazuje sa rózne szkoły, moi lekarze w klinice w Ochcojcu nie dodaja cisnienia z prawego przedsionka jesli jest niepowiekszony. czyli jeśli moja fala zwrotna miała najpierw 2,6 m/s to według WZORU POWYŻEJ: 2,6 do kwadatu=6,76 razy 4 =27mmHG, jeśli dodajemy to 5 no to ostatecznie = 32mmHG, a nie 36 jak mi wyliczono w szpitalu. Wczoraj usłysząłam, że lekarz się pomylił..... a jesli moja fala wynosi 1,5 to wynik według wzoru jest=9. mmHG. co lekarz, co klinika to inna szkoła...a to ADI: *:Zastawka trójdzielna: Gradient max: 1,1 śr.: 0,7 mmHg Fala zwrotna: nieobecna RVSP: 42 mmHg.* czyli nie miałaś falii zwrotnej, a wyliczono Ci cisnienie na 42mmHG. na jakiej podstaiwe-nie wiem, niestety aż tak się na tym nie znam. stracatella-cisnienie 30 to norma w echo. jesli masz oki jamy serca, niepowiekzona prawą komore itd to wszystko jest oki, tak sądzę..... a przyczynowo-skutkowe zawiłości nadcisnienie uffff. duzo tego, ale najkrócej nadcisnienie płucne występuje przy wadach serca, ubytku przeghrody, chorobach płuc, zatorowości płucnej no i jest jeszcze pierwotne, czyli bez przyczyny. skutki?niewydolnośc prawokomorowa. aha, dziewczyny zapraszam na nasze nowe forum- www.arytmiaserca.pl chyba ADI się juz nawet tam rejestrowałaś?:) mamy tam pana doktora, kardiologa, który zawsze chętnie odpowiada na nasze pytania. p.s. dimery mam bardzo malutkie.
Gość AgnieszkaB
Dlatego, żeby potwierdzić nadciśnienie płucne (diagnozę) wykonuje się cewnikowanie serca, gdzie dokładnie można zmierzyć jakie są poszczególne nadciśnienia. I nie dodaje się nic, ani mnoży lub dzieli. Echo serca pokazuje jakby skutki nadciśnienia, czyli powiększoną prawą komorę, powiększony prawy przedsionek, poszerzony pień tętnicy płucnej, poszerzone tętnice płucne, niedomykalność trójdzielna itd. Można oczywiście podczas echo wyliczyć gradienty i ustalić nadciśnienie płucne, ale nie dokońca daje to prawdziwy obraz nadciśnienia. Ja nie spokałam się z opinią, że na podstawie samego echo komuś zdiagnozowano nadciśnienie płucne. Pozdrawiam wszystkich.