Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pierwotne nadciśnienie płucne

Gość Aga

Rekomendowane odpowiedzi

Do Dolores ! Rozmawiałam ze swoją lekarką na temat latania samolotem. Powiedziała mi , że samolotem latać nie mogę ( różnica ciśnień). Nie wiem czy to dotyczy tylko mojego przypadku. Ale mogę latać helikopterem bo lata na niskich wysokościach. Pozdrawiam wszystkich. Życzę zdrówka.
..do mała.135....podobno większość chorych na PNP źle znosi upały (opuchlizna nóg, gęste powietrze)- ja wtedy unikam miejsc gdzie nie ma klimatyzacji i piję dużo płynów i oczywiście odpoczynek, bo wtedy ja np. bardzo szybko się męczę. Co do latania, to jestem w lekkim szoku. Nie możemy podróżować samolotem? A czy ktoś wie na pewno, że nie wolno latać osobom z nadciśnieniem płucnym? Bo akurat to mnie bardzo interesuje a nawet nie myślałam, żeby zaptać o to lekarza.
do KasiaZ też jestem ciekawa co z tym lataniem? bardzo dawno temu pytałam sie lekarki czy moge leciec samolotem powiedziała mi że nie ale nie pytałam dlaczego przeciez w samolocie ciśninie jest regulowane? Ale wydaje mi sie ze zalezy to od tego jak duże ma sie nadcisnienie. Ja mam bardzo duze ok 150 a TY? Kontrole mam dopiero w czerwcu ale napewno sie zapytam Pozdrawiam
Gość Ewelina
Witam, Ja pytalam o to latanie, bo wlasnie jestem w klinice w wawie i odpowiedzial mi dr ze moge ale tak aby lot trwal niedluzej niz 2 godz. Moje nadcisnienie wynosilo 56 a teraz nie wiem bo mam miec cewnikowanie we wtorek. Nie sadze zeby bylo nizsze bo juz wstepne badania z krwi wykazaly pogorszenie jakis parametrow. pozdrawiam, Ewelina
Cześć. Miałam echo serca ok. 1,5 roku temu z powodu poszerzonej żyły głównej dolnej i granicznych żył wątrobowych (usg jaby brzusznej, zgłosiłam się z bólem brzucha po lewej stronie i miałam jeszcze wtedy wykupione przez pracodawcę dodatkowe ubezpieczenie medyczne). Wyszła niedomykalność na zastawce trójdzielnej I stopnia 2,3m/sek + śladowa na zastawce pnia płucnego. RVSP ok. 32-33 mmHg. Kardiolog powiedział, że to nieistotne i żeby się zgłosić do kontroli w przypadku anginy lub ciąży. Od jakiegoś czasu mam przewlekły mokry kaszel (RTG płuc -ok, spirometria - ok) i o sercu nawet nie myślałam do czasu gdy po lewej stronie klatki piersiowej poczułam nieustępujący (na początku zbagatelizowałam myśląc że to nerwica, bo wcześniej miałam kłucia po chwili ustępujące) bół/ucisk. Wydaje mi się też, że obniżyła mi się wydolność, ale to może być subiektywne. Idę zo ok. tydzień powtórzyć echo i tylko się zastanawiam czy mnie lekarz nie wyśmieje, że jestem hipochondryczką.
Gość mala.135
Byłam w Instytucie i pytałam o loty samolotem. Doktor powiedział że ogólnie to nie lubią lotow u osób z tą chorobą(mało tlenu) ale każdy przypadek trzeba rozpatrzyc z osobna. Jesli chodzi o leki przecwzakrzepowe to bierze je każdy chory który nie ma przeciwwskazań. Pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko:-)))
Gość AgnieszkaB
Do mała.135, Ja też się pytałam o loty i mi doktor powiedział, że mogę latać. Oczywiście nie na jakieś długie dystanse. No i to prawda, że każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie. W końcu każdy z nas inaczej przechodzi chorobę. Pozdrowienia gorące. Ps. Już trochę nas tu się zebrało. Może zrobimy jakieś spotkanie wspólne? Tylko pewnie mieszkamy w różnych częściach Polski i pewnie nie będzie to łatwe.
do AgnieszkiB. witam.. no faktycznie zbiera sie tu Nas troche...pracuje nad stronka dla nas.tzn. chce zrobic forum w ktorym bedziemy mogli sie wyzalic... wymieniac nasze doswiadczenia...informowac sie co nowego w naszym kierunku sie dzieje i przy okazji zaprzyjazniac sie.. do tego moze jakis maly **Nasz czat**... kazdy z nas ma inne doswiadczenie z choroba, w jej leczeniu, w doswiadczeniu z lekarzami i napewno pomoze nam to choc troche w walce z choroba ale tez pomoze nam w powiekszaniu naszej wiedzy na te tematy...a przy tym swiadomosc ze jest nas troche na tym swiecie napewno pomoze nam w tej codziennosci... stronke **jak sie wezme** zrobie do konca czerwca i wtedy dam znac...pozdrawiam
W Śląskim Centrum Chorób Serca pracuje pani dr. Nowowiejska , która zajmuje się pacjentami chorymi na nadciśnienie płucne.Przyjmuje( a przynajmniej przyjmowała) w poradni przy szpitalu ale nie wiem czy przyjmuje prywatnie. Pozdrawim wszystkich. Życzę zdrowia.