Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pierwotne nadciśnienie płucne

Gość Aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stracatella
Witam, Czy może ktoś mógłby mi podpowiedzieć o co w tym chodzi? Jestem po zamknięciu PFO- przy tej okazji mierzono mi ciśnienie na zastawce trójdzielnej i mam 30mmHg podobno lekko podwyższone. Czytałam w wikipedii ze przyczyną podwyższonego cisnenia mogą być wady serca m.in. ubytek przegrody międzyprzedsionkowej (jak u mnie PFO) Czy po wyeliminowaniu tej wady może się u mnie zmniejszyc to ciśnienie czy też może postępowac? Mam niedomykalność trójdzielna II stopnia i mitralną I stopnia oraz wypadający płatek i RBBB. Czytałam też że nie wolno przebywać na wysokości i zachodzić w ciażę - czy przy moim cisnieniu mogłabym zajść w ciąże zupełnie bezpiecznie? pozdrawiam i dziękuję za sugestię - do lekarza jestem umówiona ale powiem szczerze nie wile się udaje mi wyciągnąc info - zazwyczaj lekarz kiwa głową i mówi dobrze będzie... cokolwiek to znaczy.
jesli chodzi o ciąze z tego co wiem to kobiety z nadcisnieniem płucnym nie powinny rodzic poniewaz w czasie ciazy podwyzsza sie baaardzo cisnienie ale niektore kobiety na własna odpowiedzialnosc rodza na tej stronce jest o ciązy kobiet z nadcisnnieniem plucnym : http://www.cardiologyjournal.org/darmowy_pdf.phtml?indeks=36&indeks_art=438&VSID=b8d5bc1b2a56480f20c95ab1338ef1aa
Gość stracatella
Dolores dziękuję - oczywiście nie bedę bagatelizować. chciałam się tylko zapytać czy zakładając ze mam usuniętą wade serca która wg wytycznych moze się przyczyniać do rozwoju nadciśnienia płucnego, to czy po jej usunięciu choroba się cofa, albo zostaje tak jak jest? A czy te leki o których piszesz mogą wyleczyc trwale to nadcisnienie czy to już jest nieuleczalne i będzie postępowac? Jak szybko postępuja te nadciśneinia? pozdrawiam
Gość stracatella
Mieszkam na Śląsku. Dziękuję za opdpowiedź. Ja nie mam nigdzie napisane ze to jest nadciśnienie, gdzieś wyczytałam że norma graniczna na trójdzielnej jest 30mmHg - ale ponieważ planuję ciąże chciałam się upewnić czy to nie jest przeciwskazaniem, zwłaszcza że w przeciagu dwóch miesiecy pogłębiła mi się niedomykalność zastawki trójdzielnej o I stopień- może od tego? Wiem ze przy nadciśnieniu ciąż jest zabroniona, ale czy przy ciśnieniu granicznym też? Czy istnieje ryzyko że ciąża spowoduje nieodwracalny postęp ciśnienia?. Jak to jest u Was?
Do wszystkich!! Musicie być śilni,i mieć mocną psychikę.Zyć nadzieją że jest dobrze i że będzie lepiej.Ja mam męża chorego,na głowie cały dom,sama pracuję,Nie załamujcie się,uwieżcie że jak psychika jest słaba,to ciężko się uporać z chorą osobą,która poprostu się poddaje.I na staje następny problem,trzeba chodzić po psychologach i na dodatek brać leki. Widzę to dokładnie jak mój mąż się załamuje.Ja naprawdę robię wszystko żeby mu pomóc,chociaż czasami sama mam dość!!!!!!!!! GŁOWA DO GÓRY!!!!!!!!!!!1
Gość stracatella
dolores, jesteś dzielną silną babką. Czasamistaram się też taka być - pozytywna ale nie zawsze mi sie to udaje. Podziwiam Cię bo napewno źle się czujesz - często. Ja mam tylko I st na mitralnej i tylko II na trójdzielnej - ciśnienie płucne w sumie nie takie wysokie a miewam dni bardzo złe szczególnie kiedy zmienia się pogoda - jeszcze przed zabiegiem tego nie odczuwałam a teraz zdycham przy każdej burzy. pozdrawiam serdecznie :) miłego dnia
To masz szczęscie ze dobrze znosisz lato dolores. Ja za to od czasu gdy zachorowałam to polubiłam zimno. Jak robi się cieplej to zaczynam się dusić. Podziwiam cię. Masz rację że jak ma się dla kogo żyć to wszysko jest łatwiejsze i milej walczy się o własne życie. Ja w przyszłym roku biore ślub :-D Trzeba korzystać z życia póki się je ma