Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki aortalnej na biologiczną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) mam do wymiany zastawkę aortalna....Od dziecka jeżidziłam na kontrole do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie,lekarze nie tłumaczyli mi na czym polega moja choroba sama będąc dzieckiem nie dopytywałam się,bo czułam się dobrze,nic nigdy mi nie dolegało,nie męczyłam się.Mówili ze kiedyś czeka mnie operacja wiec myślałam ze to będzie w bardzo dalekiej przyszłosci.Kiedy skończyłam 18 lat chodziłam do poradni kardiologicznych w Radomiu,tutaj lekarze stwierdzili,że już powinnam być operowana i skierowali mnie do szpitala w Aninie.Niby wiedziałam,że kiedyś czeka mnie taka operacja ale był to dla mnie i tak duży szok że to już.Jestem przerażona i bardzo się boje.Czytałam,że są operacje wymiany bez otwierania klatki piersiowej ale w cieżkich przypadkach i przeważnie są one przeprowadzane u osób starszych i które już miały kilka zabiegów i kolejny jest dużym ryzykiem.Może ktoś z was podzielić swoimi przeżyciami jak to wszystko wygląda.Interesuje mnie dosłownie wszystko od a do z jak to się mówi ;p .Czy istnieją jakieś inne sposoby wymiany takiej zastawki nie wiem np.czy da się zrobić wymianę z jakiegoś mniejszego cięcia czy koniecznie trzeba rozcinać cały mostek.Czy da się taka zastawkę jakoś naprawić czy trzeba ja wymieniać?ile się idzie przed do szpitala?Jak to jest jak wybudzają,czy bardzo wszystko boli?czy boli rana ?czy wtedy działają jakieś silne leki i mało boli.Czy blizna po takiej operacji jest duża ?nie wiem przepraszam że tak chaotycznie pisze i dużo ale naprawdę jestem przerażona i w głowie mam pełno myśli .Jak pózniej się funkconuje

Witaj SMUTNA181 Uważam, że powinnaś przeczytać te dwa wątki, tam znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań: - Szukam kontaktu z osobami z wszczepioną zastawką(http://forum.kardiolo.pl/temat1433.htm) - Operacja wymiany zastawki aortalnej i tętniaka aorty wstępującej(http://forum.kardiolo.pl/temat11353.htm) Ja przed operacją przeczytałem oba, pierwszy zajął mi 2 tygodnie, choć nie musisz czytać całego, wystarczy że zaczniesz od początku zeszłego roku. Trafisz tam na historię męża Nieszczęśliwej (a po operacji Szczęśliwej) który też miał wymienianą zastawkę na biologiczną. Natomiast drugi wątek BET polecam całościowo jako lekturę obowiązkową. Jeśli potem będziemy miała jeszcze jakieś pytania chętnie ci na nie odpowiemy :)

Gość szczesliwa

Witaj smutna 181 Mój mąż w ubiegłym roku miał wymieniana zastawke aortalna na biologiczna Operacja była w Krakowie.miał wadę wrodzona wykryta przypadkowo.cięcie ma ok 6 cm.rany praktycznie nie widać.po operacji wrócił do normalnego życia i pracuje w tej chwili jest na kontrakcie w Anglii.zachęcam cie do przeczytania wątku szukam kontaktu z osobami z wszczepiona zastawka napewno znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania.kiedy będziesz miała operacje?

Anin to świetny ośrodek. Miałam w nim dwie operacje robione, 17 lat temu, w przyszłym miesiącu czeka mnie kolejna, dotycząca aorty. Naprawa czy wymiana zastawki zależy od jej zniszczenia, zwężenia, niedomykalności itp. W Aninie u niektórych pacjentów wstawiają zastawki przezskórnie, przez nacięcie w tętnicy udowej. Cięcia robią teraz krótsze, niż kiedyś, leki przeciwbólowe też są lepsze, niż kilkanaście lat temu, więc nie panikuj. Ciesz się, że dożyłaś dorosłości i możesz być naprawiona w jednym z najlepszych ośrodków kardiochirurgii w kraju :-) Może się spotkamy na oddziale kardiochirurgii za kilka tygodni? :-)

Gość szczesliwa

Smutna181 Kardiochirurg który operował męża specjalizuje się w operacjach z tzw małego cięcia.dzięki temu mąż nie musiał nosić kamizelki stabilizujacej mostek.w dużych ośrodkach wszczepiaja najlepsze zastawki.nam kardiochirurg mówił że taka zastawka powinna wytrzymać nawet 20 lat.ale mówił też że u młodych ludzi którzy są aktywni fizycznie i pracują fizycznie wytrzyma krócej.Ja osobiście mam nadzieję że wytrzyma przynajmniej 10 lat a kolejna uda się już wszczepic bez otwierania mostka. Trzeba też dbać o siebie i przede wszystkim unikać infekcji

U mnie zastawka aortalna biologiczna pracuje juz 13 lat... coraz gorzej... ale jeszcze jakos daje rade. mam obecnie 32 lata... bylem bardzo aktywny fizycznie, silownia a nawet sztuki walki tez cwiczylem w tym czasie. Moim zdaniem przy mojej aktywnosci fizycznej 13 lat to nie jest zly wynik. podejrzewam ze w najblizszych 1-2 latach czeka mnie wymiana zastawki bo wyraznie zastawka juz sie psuje... I wyraznie wystepuje gorsze samopoczucie. Uszkodzenia zastawki widac juz na echu serca (zwapnienie)