Skocz do zawartości
kardiolo.pl

ZAPALENIE MIESNIA SERCOWEGO

Gość Daniel P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 3 miesiace temu stwierdzono u mnie zapalenie miesnia sercowego i mam kilka nastepujacych pytan: - jakie konkretnie badania kontrolne powiniem wykonac? - czy po 3 miesiacach *chorowania* na w/w chorobe powinienem myslec o powrocie do pracy? (jestem kucharzem wiec wiekszosc dnia spedzam na nogach i od czasu do czasu muszeprzeniesc cos ciezszego)?, - po jakim czasie od wystapienia choroby moge zaczac uprawiac jakies aktywosci fizyczne typu rower/silownia/basen i czy sa w ogole wskazane?, Epikyryza z SCCS w Zabrzu: 26 letni chory zostal przyjety do kliniki z powodu zapalenia miesnia sercowego. W trakcie hospitalizacji stan ogonly chorego byl dobry, bez dolegliwosci podmiotowych i przedmiotowych z niskimi wartosciami markerow stanu zapalnego. Wykonano badanie MR serca w ktorym potwierdzono obecnosc procesu zapalnego w obrebie miesnia sercowego. W badaniu Holter EKG nie zarejstrowano istotnych odchylen od normy. W kontrolnym badaniu echokardiograficznym potwierdzono dobra regionalna i globalna funkcje skurczowa lewej komory, bez istotnych wad zastawkowych. Po modyfikacji farmakoterapi chorego w stanie dobrym wypisano do domu z zaleceniami. Leki jakie aktualnie zazywam to: - Tritace 2,5mg 1x1/2 tabl. - Betaloc ZOK 50mg 2x1/2 tabl.