Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Związek z nadciśnieniowcem

Gość martaby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. od jakiegoś czasu jestem z pewnym mężczyzną i mamy wobec siebie dosyć poważne plany (ślub, dzieci itp.). ostatnio dowiedziałam się że choruje na nadciśnienie tętnicze. niestety nie bardzo jest sklonny się leczyć, twierdzi że jak go nic nie boli to jest w porządku. jak mam mu przemówić do rozsądku?
Gość Wrocławianin
O konsekwencjach nadciśnienia tętniczego pisano już tysiące razy. W skrócie są to np.: udary mózgu, zawały serca, niewydolność mięśnia sercowego, niewydolność nerek, impotencja. Może jak mu uświadomisz co mu grozi to postanowi się jednak leczyć (albo chociaż prowadzić zdrowszy tryb życia).
Witaj, a ja mam w domu histeryka. Nadciśnienie spowodowało, że normalny, odpowiedzialny mężczyzna popadł w histerię. Nie będzie mierzył ciśnienia! Nie pójdzie do lekarza! Może łykać pigułki, ale powiesi się jak nie będzie mógł wypić piwa! Zachowuje się jak rozkapryszony trzylatek. Należałoby mu wprowadzić *karnego jeżyka* ale z pewnością tupiąc nogami wyrzuci go przez okno. Może ktoś ma pomysł jak zachęcić go do samokontroli?
moze po prostu zacznij dbac o niego - wprowadz odpowiednia, zdrowa dla serca diete, zacznijcie razem cwiczyc (np basen), wreszcie - chodzcie razem na badania! czy wprowadzcie rytual mierzenia cisnienia. wtedy zobaczy, ze dbanie o swoje zdrowie to nic strasznego!! powodzenia!