Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie HR podczas ekg

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, robiłam dzisiaj badanie EKG (skierował mnie lekarz, ponieważ często miałam wysoki puls, głównie w okolicach 100-120). Wizytę mam dopiero we wtorek, a przeglądając wyniki innych albo mojej mamy wiekszość m HR w okolicach 70-110, a mi wyszło 247 [1/min]. mogłabym się dowiedzieć mniej więcej o co z tym chodzi? Rozumiem, że na dokładną intepretację muszę poczekać do wizyty. HR: 247 [1/min] RR: 242 [ms] QRS: 78 [ms] QT: 281 [ms] QTc: 571 [ms] P: 0 ms PQ: 2273 [ms] Oś QRS: 27 Oś P: 0 Oś T: 32 420 - normogram 505 - umiarkowane zmiany ST

Gość sakreble2

Hmm kto CI robil to EKG? jaki mas puls teraz? 241 to czestoskurcz i to raczej bardzo szybki, powinnas miec problemy z oddychaniem. Jesli dalej masz taki wysoki puls to ja bym na Twoim miejscu jechal na pogotowie albo po nie zadzwonil. Nie chce Cie straszyc, to moze byc czestoskurcz ktory jest niegrozny ale powinien byc ustabilizowany w szpitalu.

Gość SAKREBLE2

ANNA, RR to nie cisnienie a odstep pomiedzy uderzeniami, HR*RR = 60 tys wiec obie wartosci raczej nie sa tu bledne bo sie zgadza Jesli mialas 241 puls to pielegniarka pewnie nawet niespojrzala na to EKG (moze myslala ze zaraz zobaczy lekarz? ) QTC jest tez za dlugie, co prawda jesli mialas czestoskurcz to ono niejest do konca adekwatne. NA Twoim miejscu wzial bym to EKG , poszedl do nablizszej przychodni i kazal powtorzyc badanie. Tak na prawde to masz troche szczescia bo 99% czestoskurcow nie udaje sie utrwalic na zwyklym EKG. Idz zrob kolejne i to jak najszybciej a jak Ci bedzie zle i znowu bedziesz miala szybki puls to jedz na pogotowie.

Do Sakreble: No coś Ty. Chyba sprzątaczka musiałaby robić to ekg, żeby nie zauważyć, że coś jest nie tak. Przy takim rytmie ekg jest tak specyficzne, że nawet średnio bystra pielęgniarka powinna się zorientować w powadze sytuacji. U ans jest tak, że pielęgniarka nigdy nie wypuści pacjenta ze złym ekg, tylko albo dzwoni po lekarza, albo zaprowadza do niego pacjenta. Anastazja96: Sakreble ma rację, powinnaś iść z tym ekg do najbliższej przychodni, ale wrócić z nim tam, gdzie je robiłaś i poprosić o konsultację.

Gość SAKREBLE2

W sumie to sie zgadza ANNA , przeciez to musi byc istny picasso na tym papierze. Poza tym napisala NORMOGRAM wiec musiala patrzec na to ... to sa jakies zarty Jak najszybciej to skonsultuj / powtorz bo nawet jakby RR/HR bylo pomylka to masz Qtc za wysokie i to znacznie i bron boze nie daj sobie zabrac tego EKG :)