Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki badania HOLTER proszę o interpretacje

Gość Tomek123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomek123

Witam! Zacznę od tego, zacząłem intensywnie biegać od marca czułem się dobrze wcześniej też byłem aktywny fizycznie. Wyelimonwałem alkohol i czasami popoalałem. Przebiegłem półmaraton w czerwcu z tętnem max jakieś 190 dobrze się czułem. Dalsze treningi zpowodowały choć niewiem czy to one skoki tętna podczas biegu np. z 150 na 190 i ponownie spadek po 30 sekundach na 150. Te skoki bardzo mi przeszkadzają bo jak wzrastat tętno mam uczucie jakby nie zatykało i muszę zwolnić. Cóż więc pora na badani mocz i krew ok mały minus sód poniżej normy delikatnie. Więc postanowiłem zrobić badanie Holtera bo EKG nic nie wykazało a kolejne zawody się zbliżają, a te skoki utrudniają mi trening. A dodam jeszcze że gdy nie mam wysiłku tętno bardzo niskie około 50 do 60 i takie jakby zatykanie co jakiś czas i uczucie zatrzymywania się serca. Do rzeczy więc wyniki Holtera: W zapisie rytm wiodący zatokowy, zakłócony licznymi pobudzeniami dodatkowymi pochodzenia nadkomorowego. Wstawki migotania przedsionków. Najdłuższy epizod tachyartii nadkomorowej 21- 21,40 prawdopodobnie migotanie przedsionków z szybką czynnością komór okresowo do 200-210 ( to podczas treningu biegania) Średnie HR 60 najniższe 34 w nocy najwyższe 216 podczas tachyarytii. Całkowita liczba pobudzeń EV wynosi 2 , Całkowita liczba pobudzeń SVE 7203 w tym wystapiło 17 rytmu SVE. Co dalej z tym fantem lekarz mój będzie dopiero po 8 sierpnia czy udać się do innego czy mogę poczekać na swojego w sumie byłem u niego raz i sam nie wiem. Co z bieganiem czy dostanę zakaz dodam, że aktywny fizycznie muszę być z powodu wykonywanej pracy. Pozdrawiam proszę doświadczonych specjalistów i sympatyków forum o poradę pomoc. Czy uda się wyleczyć moją chorobę czy jest ona groźna? Dodam jeszcze wiek 36 lat młody chłop ze mnie jeszcze :)

Ja miałam na holterze 12 wstawek migotania przedsionków z czynnością max 154 i jakoś na koardiologu nie zrobiło to wrażenia wiec chyba nie ma to jakiegoś dużego znaczenia,no chyba ze się myle ,nie wiem jak w twoim przypadku.Pobudzenia SVE to dodatkowe skurcze,tez je mam ok 5 tys.Jeżeli bardzo się martwisz i nie daje ci to spokoju to weź wyniki i podejdz do rodzinnego,on ci wszystko wytlumaczy.Szkoda nerwów ,nie martw się na zapas.

Gość Tomek123

Jakoś mnie to mocno nie martwi dobrze się czuje, czasami te dolegliwości przeszkadzają. Pobiegam tak na lajcie ale w sobotę muszę w Warszawie 10 km pobiec. Na wrzesień szykuje drugi półmaraton i to jest pytanie startować czy nie?? Da się wyleczyć taką przypadłość jak pisałem powyżej czy trzeba będzie z tym żyć po 40 będę miał w pracy badania wysiłkowe i mam czas żeby to jakoś uregulować. Bieganie to drugi plan praca się liczy. Pozdrawiam

Nikt nie potrafi pomóc😞 bylem u dwoch kardiologow ten co zrobił mi holtera jakies mi leki dał na obniżenie pulsu a ja mam w spoczynku ledwo z 55 więc ich nie biorę. Zlecił też echo serca gdzie wszystko jest ok. Poszedlem do innego ktory dal namiar na następnego i wspomniał o ablacji no to sie doigralem. Przyczyny zaburzeń podobno nigdy sie nie pozna. W sumie to trzeba jak mi się nie wydaje dokładnie ich zdiagnozować co to i jak z tym dalej walczyć i co z pracą niebawem badania lekarskie. Człowiek zdrowy a tu z dnia na dzień kupa kłopotów zebybto reka noga a to niestety serce. 14 września wizyta zobaczymy co i jak.