Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak zabijają dodatkowe skurcze?

Gość Kormoranjasny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SAKREBLE2

Na forum sie pomaga w konkretnych przypadkach dlatego lepiej opisz jak to sie ma do Ciebie, co CI dokladnie sprawia problem, dolega i czego sie dokladnie boisz Twoje pytanie jest za emocjonalne i troche bezsensu. Brzmi jakbys sobie robil zart. Mniemam ze ktos CI powiedzial ze zabijaja albo gdzies to wyczytales

Gość sakreble2

Oczywiscie ze nie zabijaja ludzie maja je po 20 lat co innego jak sie ma serce nieprawidlowe strukturalnie wtedy mozesz dostac czestoskurczu komorowego, potem migotania i po Tobie jesli nikt Ci nie zrobi elektrowczasow. Pewnie wiele widziales przypadkow zawalow w filmach i jestes w stanie to sobie wyobrazic nawet nie majac skurczow i zdrowe serce mozesz umrzec w ten sposb poprzez nagla smierc sercowa. Kazdy przypadek jest inny, skurcz skurczowi nie rowny, rozne sa rokowania w zaleznosci od tego jaki jestes zdrow gdzie indziej

Gość SAKREBLE2

Holter wykryje liczbe skurczy i ich rodzaj . Moze tez wykryc caly szereg innych anomalii. USG jesli podczas badania nie bedzie skurczy to ich nie wykryje. Tak czy sia to sa 2 bardzo wazne badania. Skurcze u zdrowego czlowieka bez zadanej choroby wystepuja w liczbie do ok 200 dziennie. Jednakze dopiero od 20tys sie robi zabieg. Nadkomorowe sa zawsze nie grozne. Komorowe sa nie grozne u osob ze zdrowym sercem (co powteirdzi lub wykluczy usg) Dodatkowe skurcze moga byc od zdenerwowania, zlego poziomu elektrolitow, tarczycy lub bez powodu . Ile ich masz dziennie?

Gość kormomorrooroma

Nie wiem ile mam bo czekam na wynik ale od czasu do czasu co kilka dni czuję np. raz czy dwa razy dziennie takie przelewanie lub przeskoczenie (z tego co wyczytałem to właśnie te skurcze) a ostatnio coraz częściej bo wcześniej to powiedzmy raz na tydzień. Chyba jednak dla spokoju zrobię sobie jeszcze echo bez względu na wynik holtera.

Bo miałem robione 2 usg serca tego samego dnia i u jednego wyszła niedomykalnoś zast.mitralnej i trujdzielnej a na drugim usg tegi samego dnia tylko sladowa dwudzielnej. Na pierwszym wszystko inne w normie a na drugim sladowe powiekszenie lewego przedsionka gdzie górna norma to 40 mm a ja miałem 41 a na pierwszym wyszło mi 38 mm.Tak samo frakcja wyrzutowa w pierwszym 62% w drugim 67% i jak tu człowiek ma być mądrym

Gość sakreble2

Sladowe fale zwrotne sa fizjologiczne frakcja wyrzutowa tez w normie , w brew pozorom ona nie moze byc 100%, powinna miec mniej niz 70-75 najlepiej skonsultowac to z kardiologiem co do badania usg to jak sie ma te 150zl i sie nie mialo nigdy robionego lepiej dla spokoju zrobic.

Gość kormoranciemny

Minęły 2 lata od założenia przeze mnie tego tematu. 2 lata miałem spokój zupełny ale to co wtedy wydawało mi się straszne czyli jakieś śmieszne pojedyncze skurcze to teraz jest jakąś bajką. Gdy teraz serce zaczęło mi wariować to trwało to kilka dni bez przerwy!! w tysiącach co jakiś ruch wykonałem to potężne uderzenie i zatrzymanie serca. na holterze miałem dosłownie wszystko z salwami i zjawiskiem r/t na czele. Więc jak widać tamto pytanie o śmierć z powodu skurczy nie było tak głupie jak zostało to określone. Teraz wiem ,że w każdej chwili mogę dostać migotania komór i zejść w ciągu sekundy z tego świata. Echo serca mam niby dobre czyli serce zdrowe ale powiedzmy sobie szczerze gdyby było zdrowe to takie cuda by się nie działy...

Gość sandra9393

Wiesz co zazwyczaj różnie tak naprawdę czasami jak leżę to czuję takie dziwne walenie w mostku:a na holtera w sumie tak się zapisalam bo myślałam ze to może tylko zwykłe kołatanie a ten mnie tak nastraszyl że trzeba znaleźć przyczynę bo to może być powodem nagłej śmierci Masakra jakaś:w śr ide na echo serca zobaczę co wyjdzie aż się boję co to za cholerstwo....a Ty to odczuwasz czy na zapisie Ci wyszło?najgorsze że jak ukg wyjdzie dobrze oby tak było to nie wiem z czego się to gowno bierze...

Gość abcdefelkkl

Tak ja odczuwam niestety :( miesiąc temu miałem ogromną ilość i to potężne uderzenia ech straszne... teraz niby nie mam tak przez cały czas ale zauważyłem ,ze po np. krótkim biegu bardzo krótkim już mi się załącza ta artymia :( nie wiem jak z tym będę żył... u mnie wyszły jakieś straszne rzeczy na tym holterze ale robiłem go u rodzinnego i kardiolog stwierdził ,że ten wynik jest jakiś mało wiarygodny... wyobraź sobie ;-/ no to jest przecież chore jak dwaj lekarze mogą mówić tak różne rzeczy na tak poważny temat!! na następnym holterze wyszło duuuuużo mniej ale co z tego jak w ten dzień bardzo mało odczuwałem więc jeśli czasami występują u mnie te najgorsze jak salwy i zjawisko r/t (to jest najgorsze) to akurat na tym holterze się nie zapisały i kardiolog olewa :( pozdrawiam

Gość kormoranjjj

Acha no i jeszcze jedno dodam. On cię nastraszył ,zę to może być śmiertelnie groźne tylko co z tego jeśli oni czyli lekarze i tak to olewają? teraz się już nawet zastanawiam jaki jest większy sens tych badań holterowskich skoro i tak kardiolodzy w tym pomagją baaardzo rzadko?? chory jest ten kraj. Ja teraz jak już wiem jaki miałem wynik to wolałbym sobie dalej żyć w niewiedzy i olewać myśląc ,ze to jakieś właśnie tylko niegroźne kołatania.

Gość sandra9393

No to jest jakaś porażka co lekarz to inna opinia brak słów...ją jak byłam u rodzinnego to powiedziała że niby wszystko w porządku ale lepiej iść do kardiologa bo to może być coś poważnego więc co to za gatka...właśnie to jest bez sensu bo nie zawsze holter zarejestruje to chyba że by się nosiło 247...ją w śr ide i zobaczę co mi powie a Ty Miałeś robione to echo?i jeszcze jak mogę spytać to ile Ci wychodzi tych ch.... Na zapisie?