Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czym grozi niski puls?

Gość Quentin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czym grozi niski puls i niskie ciśnienie? Głównie chodzi mi o ten puls który w spoczynku jest bardzo niski. Podczas wysiłku wzrasta ale głównie rano jest naprawdę niskie tętno. Serce może się zatrzymać na stałe podczas snu jak rozumiem ale co jeszcze? czy przy wysiłku jest jakieś zagrożenie przez to?

Gość SAKREBLe2

Jaki masz puls, jaki jest Twoj wiek i aktywnosc fizyczna. Watpie zebys mial puls rano grubo ponizej 50. W nocy serce potrafi zwolnic do 30 i nic mu nie bedzie. A co do leku to taj jak mowi Anna, mzoesz znalezc wiele powodow by go odczuwac, a serce teoretycznie mzoe sie zepsuc u kazdego i w kazdych warunkach, u osoby zdrowej mzoe wysiasc szybciej niz u bardzo chorej.

Wczoraj grałem w tenisa godzinę i jakieś pół godziny po miałem 80 i do wieczora spadało ale ciągle miałem ponad 60 najmniej to 62 więc w miarę fajne. Czy mogę tak sobie raz czy 2 w tygodniu pograć intensywnie? dodam ,że po takim wysiłku czuję się raczej dobrze a nawet bardzo fajnie tylko ,że jestem zmęczony ;p Ale raczej nie miewam żadnych bóli serca itp. Czy badania holter oraz echo serca będą jasno opisane i wszystkiego się dowiem czy dopiero opinia lekarza będzie potrzebna?

A mi jak spada do 45 ot tak po prostu, jakoś nagle? Idę spokojnie ulicą, nagle zaczynam źle się czuć, muszę usiąść bo dalej nie dojdę. Wiele razy tak miałam, raz prawie zasłabłam, chłopak zmierzył mi puls i powiedział, że jest 45. Posiedziałam trochę, wzięłam kilka głębokich wdechów, poczułam się lepiej, normalniej, puls wrócił do 60.Pływałam w basenie, po jakimś czasie straciłam siły, ledwo dowlokłam się do drabinek, żeby wyjść, puls 48. Kiedy czuję się dobrze jest od 65 do 80

Mhm, czyli generalnie nie ma czym się przejmować. A jakbym fikła któregoś razu, to zgłosić się do lekarza? Panicznie się ich boję, jeszcze z dzieciństwa :) więc idę tylko w ostatecznej ostateczności, ale od wielu lat na szczęście się taka nie trafiła

Gość SAKREBLe2

Wizyty u lekarza to nic strasznego :) Twoj puls ponizej 50 tuz po wysilku ( nawet po spacerze) jest mega dziwny. Jak badania wyjda ok (ECHO, Holter) prawdopodobnie mozesz olac konsultacje. Dopiero jak dostaniesz swistek a na nim ze cos jest nie tak to oczywiscie pojdziesz do kardiologa.

Gość MalaMi19801

W pierwszej kolejności to się idzie do lekarza pierwszego kontaktu i on decyduje czy posłać Cię dalej, no chyba że masz kupę kasy to idziesz prywatnie do kardiologa. On zleca Ci badania, każde kosztuje około 100 złotych, bo z oczu nikt Ci nic nie wyczyta. A skoro coś się dzieje z Twoim zdrowiem to nie powinnaś się leczyć na forum. Możesz mieć poważne zaburzenia rytmu serca i nic o tym nie wiedząc. Młodzi ludzie też umierają na serce i to często bardzo młodzi. Skoro masz niskieniskie pulsy, możesz mieć np blok serca, albo bradykardię? Nie wiesz tego, a obie te choroby zagrażają życiu. Lekarze sasą po to by pomagać a nie ich się bać

No cóż, może to znak, że jak znalazłam to forum, to akurat był ten temat, na spontanie napisałam :) może dziadek czuwa, zmarł nagle, okazało się, że miał wieńcówkę a przed lekarzami bronił się jak przed ogniem. Zobaczymy, co to wyjdzie. oby nic :) dziękuje i pozdrawiam